Marius Gabriel Lazurca, desemnat ambasador al Romaniei la Chisinau, si-a prezentat proiectul de consolidare a relatiei romano-moldovene, vorbind despre stimularea crearii unui spatiu mediatic comun, infiintarea unei banci de investitii romano-moldovenene si a unui institut cultural la Chisinau.
Lazurca a subliniat, in cadrul audierii sale de catre Comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, importanta diplomatiei parlamentare in relatia dintre cele doua state si importanta proiectelor comune, aratand totodata ca Romania poate furniza un transfer de competente si experienta Republicii Moldova, in contextul eforturilor depuse de Moldova pentru aderarea la UE.
Diplomatul a explicat ca Institutul Cultural de la Chisinau exista doar "pe hartie" si s-a declarat in favoarea infiintarii unui institut Mihai Eminescu. "Personal, pledez pentru infiintarea cat mai repede, a unui institut Mihai Eminescu la Chisinau", a spus el. Lazurca a mai propus "stimularea crearii unui spatiu mediatic comun", dand drept exemplu postul PRO TV Chisinau, activitatea TVR in Moldova, dar si site-ul Hotnews.
"Se cuvine sa incurajam aceste initiative menite sa creeze un spatiu mediatic comun intre Romania si Republica Moldova", a sustinut Lazurca.
In acelasi timp, ambasadorul desemnat a vorbit despre importanta participarii comune la targuri si expozitii internationale, "chiar daca nu neaparat sub stindard comun", dar si despre posibilitatea gazduirii in solidar cu Republica Moldova a unor competitii sportive importante, ca initiative menita sa creeze unitate si solidaritate in relatia bilaterala. "Sau marile festivaluri sa aiba o prezenta si in Republica Moldova. De exemplu, Festivalul Enescu sa aiba o antena la Chisinau, tot asa cum are la Cluj, la Timisoara", a explicat ambasadorul desemnat.
Lazurca a vorbit si despre oportunitatea crearii unei banci de investitii romano-moldovene, cu sprijinul BERD, ca instrument de stimulare si garantare a investitiilor reciproce in cele doua tari.
"As avansa o ipoteza mai curajoasa pe care o supun atentiei dumneavoastra critice, aceea a unei banci romano-moldovenesti de investitii, a unei banci in care investitor important sa fie si Banca Europeana de Reconstructii si Dezvoltare, de pilda", a propus Lazurca. "Deocamdata este in stadiu de simpla idee, trebuie analizata si cantarita de specialisti in domeniul financiar-bancar. Ceea ce eu am crezut util sa fac, cand am avansat aceasta propunere, este sa gasesc un instrument care sa stimuleze, sa garanteze investitiile reciproce in cele doua tari, pentru a face ca prezenta economica moldoveneasca in Romania sa fie importanta si pentru a face din Romania un actor economic important in Republica Moldova", a explicat Lazurca la finalul audierilor.
Intrebat de parlamentari care este pozitia sa si a MAE privind sintagma "natiune moldoveneasca", Lazurca a subliniat ca Romania recunoaste in Republica Moldova "un stat cu care are legaturi de natura lingvistica si spirituala profunde, care nu s-ar exprima la fel de bine daca am valida ipoteza existentei unei natiuni moldovenesti".