Vicepresedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, senatorul PD Marius Marinescu, a depus o noua initiativa legislativa ce vizeaza modificari de substanta la recenta ordonanta de guvern, referitoare la modalitatea de instrainare a imobilelor gestionate de RA-APPS. Timp de 17 ani, guvernantii au considerat RA-APPS o "vaca de muls, motiv pentru care nu a existat o vointa reala de a modifica unele prevederi care le confereau puteri discretionare asupra unui patrimoniu de stat cu o valoare de peste un miliard de euro", a declarat senatorul Marinescu.
Ordonanta respectiva stipuleaza ca vanzarea imobilelor se poate face numai prin licitatie publica, insa nu prevede nicio hotarare de vanzare, ci doar de concesionare, referitoare la terenurile aferente imobilelor, care au, de altfel, dimensiuni considerabile.
De asemenea, posibilitatea ca aceste imobile sa fie vandute si in rate este considerata de Marinescu un alt abuz. "RA-APPS nu este o institutie de creditare", a precizat senatorul. Propunerea legislativa mai vizeaza si eliminarea prevederii prin care premierului i se permite sa repartizeze locuinte de protocol "dupa bunul plac".
"Firesc este ca asemenea locuinte sa le fie inchiriate doar demnitarilor care au dreptul sa le ocupe conform legii, si nu si altor categorii de persoane catalogate drept exceptii de la regula", a declarat Marinescu, mentionand ca legislatia statelor membre UE este foarte restrictiva in acest sens.
"Acolo (in spatiu UE - n.r), locuintele de protocol sunt destinate demnitarilor exclusiv pe perioada exercitarii mandatului respectiv, nu exista exceptii care sa le prelungeasca dreptul de a-si pastra asemenea locuinte dupa pierderea portofoliului respectiv", a mai precizat senatorul. (Diana Nedelcu)