Activenews.ro: Candidatura lui Marian Munteanu - renastere nationala, conspiratie antinationala sau oportunism politic? (Autor: Pr. Marcel Radut Seliste)
Candidatura liderului Marian Munteanu, din partea PNL, la functia de Primar al Capitalei, a declansat un scandal teribil si a tulburat multe cuiburi de viespi.
Daca reintoarcerea lui Marian Munteanu in agora romaneasca, prin lansarea Platformei Civice Nationale Alianta Noastra, a fost privita ca fiind un demers interesant, inedit, ba chiar oarecum exotic, subita lui implicare in viata politica, prin surprinzatoarea asumare a unei importante candidaturi politice, cu nu mai putin surprinzatoare sustinere a PNL, ridica numeroase si foarte mari semne de intrebare.
Un lucru este insa cert si de necontestat: Marian Munteanu a reeditat performanta din vremurile cand era liderul Pietei Universitatii - Zona libera de neocomunism, anume ca a impartit Romania in doua tabere care se cearta cu indarjire, formate din admiratorii entuziasti si acuzatorii vehementi ai persoanei si actiunilor sale.
Totusi, exista o diferenta majora intre situatia lui Marian Munteanu 1990 si Marian Munteanu 2016.
In 1990, Marian Munteanu, liderul golanilor, primea acuzatii de legionar, agent al unor puteri straine, element antisocial, dusman al Romaniei etc. de la activistii tovarasului Ion Iliescu si ai FSN-ului rasarit din bezna oculta a esaloanelor 2 si 3 ale PCR si Securitatii. Miscarea anti-comunista condusa de Marian Munteanu era considerata, in 1990, ca fiind o rebeliune legionara redivivus.
Era prea devreme, in 1990, ca Marian Munteanu sa devina o forta politica, slujea el, pe atunci, un grup de interese inca lipsit de puterea de a influenta imediat si major destinul Romaniei?
In 2016, Marian Munteanu, candidatul PNL la functia de Primar al Capitalei, primeste acuzatii de legionar, agent al unor forte anti-europene, pericol pentru democratie etc. de la activistii corectitudinii politice rasariti din comunitatea ong-urilor abonate la finantari din fonduri europene sau din programe oferite de unele ambasade.
Candidatura lui Marian Munteanu este considerata, in 2016, o ofensa adusa valorilor democratice ale societatii in care traim pentru ca a avut si are simpatii pentru curente de orientare fascista, de care nu s-a dezis niciodata, promoveaza un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice si chiar Constitutionale s.c.l., s.c.l., s.c.l.
Este prea tarziu, in 2016, ca Marian Munteanu sa devina un lider politic, grupurile de interese care se lupta pentru a controla destinul Romaniei sunt altele decat in 1990, este Marian Munteanu incomod pentru aceste forte sau dimpotriva, le este, cu voie sau fara voie, instrument foarte folositor, insa intr-o maniera aproape de neinteles pentru majoritatea cetatenilor romani? Nu stim care este raspunsul, observam doar ca idolul mesianic al tinerilor anticomunisti din anii 90 s-a transformat (a fost transformat?) in demonul antidemocratic al Romaniei anului 2016.
De fapt, care este adevarata lupta din spatele acestui scandal? Cine sunt, cu adevarat, grupurile de interese si de influenta aflate in conflict? Care este marea miza a acestei indarjite confruntari?
Atunci cand a lansat Alianta Noastra, liderul Marian Munteanu parea ca isi asuma un mesaj al renasterii nationale intemeiat pe valorile traditionale si pe respectarea intereselor legitime ale Natiunii Romane. Exprimat printr-o Proclamatie data la Bucuresti, la 27 martie 2016, acest mesaj nu a fost perceput, la momentul respectiv, nici ca fiind legionar, extremist, fundamentalist si nici ca antidemocratic. Proiectul Platformei Civice Nationale Alianta Noastra s-ar fi dezvoltat, in timp, urmand cateva firesti etape pentru o noua constructie civica, eventual cu aspiratii politice - o consolidare organizationala, prin infiintarea de filiale in teritoriu, o clarificare programatica, prin dezbateri interne, dar si publice, iar intr-un final, probabil o asumare a infiintarii unei forte politice care sa-si afle liderii si orientarea ideologica in interiorul respectivei platforme civice.
La foarte scurt timp dupa infiintarea acestei entitati civice, Marian Munteanu socheaza prin anuntul ca accepta candidatura din partea PNL, initial prezentata ca fiind o candidatura independenta sustinuta de o parte a societatii civile si sprijinita politic de PNL, ulterior transformandu-se, cel putin la nivel formal, intr-o candidatura politica. Rapiditatea schimbarii de atitudine si de mesaj - de la atitudinea national-crestina si anti-sistem, la concubinajul politic cu PNL, componenta defel crestina a sistemului anterior contestat - a bulversat pe multi dintre sustinatorii Aliantei Noastre si a declansat scandalul cunoscut.
Totodata, prin candidatura sa, Marian Munteanu si-a atras furia activistilor corectitudinii politice care insista pe acuzatia apartenentei acestuia la legionarism, insa, in ciuda galagiei foarte mari pe care o fac, acuzatorii nu reusesc sa aduca si argumente solide, eventual de natura penala - propaganda si activitatile legionare, este stiut, se sanctioneaza penal - in sustinerea tezei lor. Acuzatia este bizara, mai ales ca este lansata impotriva unei persoane care vreme de peste doua decenii,cu exceptia episodului neconsumat al insotirii cu partidul infiintat de Virgil Magureanu, nu a fost prezenta in viata publica si politica a Romaniei. Care ar fi actiunile fasciste, legionare comise de Marian Munteanu? Cand, unde, cum?
Bizara este insa si actiunea politica a PNL, de desemnare a lui Marian Munteanu la candidatura pentru functia de Primar al Capitalei. PNL este un partid pro-european, pro-globalist si inclusiv, sustinator al corectitudinii politice cu care Marian Munteanu, pare a fi in conflict. Asumarea unui candidat, pe de o parte, acuzat ca este pro-legionar, pe de alta parte, abia reimplicat in societatea civila, pare un demers absolut ilogic. Multi s-au grabit sa spuna ca in PNL este haos, ca partidul nu mai are conducere, ca acolo sunt niste stupizi care nu mai sunt capabili sa estimeze consecintele propriilor actiuni politice etc.
Foarte putin probabil ca liderii PNL - multi dintre ei fiind posesori ai unei bogate experiente politice si ai unor puternice relatii in diferite grupuri de influenta - au cazut, subit, intr-un retard intelectual ori ca au fost manipulati de forte oculte sa accepte candidatura legionarului Marian Munteanu.
Daca privim cu o oarecare seninatate la toata aceasta lupta si daca evitam sa ne infierbantam de zgomotul scandalului, ne ramane doar varianta ca este vorba de un calcul politic extrem de subtil, de rece si de cinic, care apartine nu atat unor forte politice si grupuri de interese din tara, cat mai ales, fortelor politice si economice care se lupta pentru controlul asupra Romaniei. Marian Munteanu, cu voie sau fara voie, este principalul personaj al unui experiment de inginerie sociala si de resetare a controlului asupra multimilor. Valul anti-sistem care ameninta sa inunde atat Uniunea Europeana, cat si SUA, revolta oamenilor din ceea ce se numeste lumea libera impotriva politicienilor si bogatilor sistemului, dezamagirea profunda pe care a provocat-o in oameni esecul democratiei de tip neoliberal si capitalist necesita o reactie din partea sistemului.
Principalul pericol pentru sistem este renasterea sentimentului national, redescoperirea valorilor nationale si implicit, pentru natiunile europene, a valorilor crestine. Reafirmarea statelor nationale nu este in lista de optiuni pentru cei care controleaza sistemul, prin urmare, compromiterea prezentei in viata politica a valorilor nationale si traditionale, devine prioritate zero. Marian Munteanu a fost transformat, peste noapte, intr-un fel de lider nationalist, de pastrator si propovaduitor al marilor valori nationale si traditionale romanesti, iar apoi, a fost atras (realocat?) in capcana politicii, cu o candidatura suficient de importanta pentru a justifica si asigura impactul scandalului declansat, dar in acelasi timp, suficient de neimportanta pentru a nu afecta fundamental, in cazul unor efecte necontrolate si adverse, ritmul general al acestui experiment geopolitic.
Care va fi marele invins? Va fi miscarea national-crestina.
Daca Marian Munteanu ramane candidatul PNL - probabil ca nu va ramane, logica jocului ne conduce spre aceasta supozitie - si va castiga alegerile, va fi obligat sa renunte, treptat, la valorile pe care le-a proclamat prin intermediul Platformei Civice Nationale Alianta Noastra. Poate ca in forma, le va pastra, dar pe fond, la nivelul actiunilor concrete, va renunta sa le promoveze, data fiind presiunea exercitata de interesele camarilei PNL sau va demisiona, esecul fiind, in fond, acelasi. Daca va pierde alegerile, se va spune ca cetatenii au reactionat impotriva legionarismului si fundamentalismului etc.
Daca Marian Munteanu va pierde calitatea de candidat al PNL, sansele afirmarii politice a valorilor national-crestine vor fi, pentru multa vreme - probabil pentru cel putin inca un deceniu, timp suficient pentru sistem sa-si faca update-ul de supravietuire - foarte mici, dupa un esec si o compromitere de asemenea amploare.
Un singur lucru refuz, deocamdata, sa-l dezbat, anume posibilul, dar nu stiu cat de probabilul, oportunism politic al lui Marian Munteanu. Ramane de vazut. Timpul va confirma sau va infirma toate cate se spun in aceste triste zile ale vrajbei noastre.