Presedintele Traian Basescu a organizat, miercuri seara, o conferinta de presa-fulger in care a scos la iveala biletul trimis de premier. Basescu a precizat ca raportul si cardul de corespondenta i-au fost trimise de Tariceanu in prima parte a anului 2005, prin el propunandu-i un parteneriat cu oligarhiile romanesti. Seful statului a subliniat ca tipul de parteneriat propus de Tariceanu era inacceptabil din punctul sau de vedere. Tariceanu l-a sfatuit pe Basescu sa nu creada ca va accepta sa fie o marioneta pentru jocurile acestuia sau sa serveasca grupurilor oligarhice din jurul Cotroceniului.
"Documentul nu este extrem de interesant, va pot asigura. El pune pur si simplu o intrebare, dupa ce ma informeaza ca mi se anexeaza un raport facut de Petromidia. Este un raport nesemnat. Sunt intrebat daca as putea sa vorbesc cu procurorii despre caz. Se termina cu un semn de intrebare", a spus Basescu. Seful statului a spus ca prim-ministrul il informa in card ca ii anexeaza un raport referitor la Petromidia, care era nesemnat, si il intreba daca ar putea sa vorbeasca cu procurorii in acest caz.
"Semnificatia cardului era ca domnul prim-ministru imi propunea un parteneriat cu oligarhiile noastre", a explicat seful statului, adaugand ca ideea era ca "a venit si timpul nostru".
"Acest tip de parteneriat era inacceptabil pentru mine", a declarat Basescu, aratand ca acest lucru ar fi insemnat ca ar fi facut acelasi lucru ca Guvernul precedent si ca "in Romania nu s-a schimbat nimic dupa alegeri".
"Vreau sa fiu foarte bine inteles. Eu nu blamez parteneriatele cu oameni de afaceri, suntem o tara care trebuie sa-si respecte oamenii de afaceri, trebuie sa-i sustina prin legi si printr-un mediu de afaceri corespunzator. Dar nu putem sa ne interferam justitiei pentru oligarhiile noastre", a declarat Basescu. El a precizat ca respecta performantele economice ale rafinariei Petromidia, asa cum sunt prezentate la momentul actual in mediile oficiale. "Respect activitatea pe care o face orice om care si-a investit nervi, bani si risc intr-o afacere profitabila pentru Romania. Dar acest tip de parteneriate pentru influentarea justitiei l-am respins de la bun inceput", a insistat el.
Momentul ales
Presedintele a explicat si de ce dezvaluie abia acum acest lucru, amintind ca la inceputul anului 2005 obiectivul extrem de important era integrarea in Uniunea Europeana. "Daca atunci as fi facut publica tentitiva de influentare a Justitiei, probabil ca Guvernul Romaniei ar fi fost decredibilizat si ar fi trebuit sa muncim enorm pentru obiectivul 1 ianuarie 2007", a spus Basescu. El a sustinut ca, la acea vreme, increderea intre el si primul-ministru "era maxima". Basescu a mai precizat ca unul dintre motivele pentru care pana in prezent nu a facut public "mesajul privat" a fost faptul ca acesta "are un grad de ambiguitate". Traian Basescu a mai spus ca demersul premierului "nu a produs niciun fel de efecte", ci a dus doar la pierderea increderii intre el si premier.
Replica lui Tariceanu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat ca declaratiile de miercuri ale presedintelui Traian Basescu reprezinta o noua incercare de a rasturna Guvernul si primul-ministru, care poate provoca o criza politica, precizand insa ca nu va mai fi dispus sa asiste la aceste atacuri ale sefului statului. El l-a sfatuit pe Basescu sa nu creada ca va accepta sa fie o marioneta pentru jocurile acestuia sau sa serveasca grupurilor oligarhice din jurul Cotroceniului manifestata inclusiv prin nominalizarea, printre consilierii de la Presedintie, a Elenei Udrea si a Stanei Anghelescu, care au lucrat in beneficiul unor oameni de afaceri. El s-a referit in acest sens la contracte ale Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) in perioada in care institutia era condusa de un director "coleg de facultate cu Cocos", la firmele de eliberare a avizelor medicale si de transport al muncitorilor in Spania si de societatile de dezinfectare in timpul gripei aviare, a caror activitate ar fi fost sprijinita tot de omul de afaceri Cocos, precum si la autostrada Bucuresti-Pitesti, unde o parte din lucrari au fost adjudecate de Euroconstruct, controlata de patronii restaurantului Golden Blitz. "Vorbim de oligarhii, presedintele ma arata pe mine, dar nimeni nu-si aduce aminte de aceste lucruri", a spus Tariceanu.
Premierul a apreciat, in acest context, ca presedintele Basescu nu trebuie tratat ca "un naiv si nevinovat".