Parlamentul a dezbatut ieri motiunea de cenzura "Marea Pacaleala PD-L - PSD" inaintata de PNL si UDMR. Premierul Emil Boc a spus ca guvernarea liberala a topit ca la cazinou banii munciti de romani, iar Crin Antonescu i-a acuzat pe actualii guvernanti de minciuni si erori permanente si a cerut eliminarea impozitului minim.

Premierul Emil Boc a declarat ieri, la dezbaterea motiunii de cenzura "Marea Pacaleala PD-L - PSD" a PNL si UDMR, ca "adevarata motiune de cenzura" este cea declansata de Comisia Europeana prin procedura de deficit excesiv "impotriva iresponsabilei guvernari PNL din 2008" si i-a acuzat pe liberali ca au irosit banii. "Initierea unei motiuni de cenzura reprezinta un drept constitutional al opozitiei si, ca atare, suntem aici pentru a raspunde motiunii initiate. Insa adevarata motiune de cenzura este cea declansata azi de catre Comisia Europeana impotriva iresponsabilei guvernari PNL din 2008. Este vorba de faptul ca azi Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit impotriva Romaniei, ca urmare a faptului ca, in 2008, guvernul PNL a dus Romania la marginea prapastiei si, in conditiile unei cresteri economice de 7,8 la suta, a lasat tara cu un deficit de 5,4 la suta", a spus Emil Boc in discursul de raspuns la motiunea de cenzura depusa de PNL si UDMR.
Boc a spus ca "eminenta politica si economica a PNL" a dat Romaniei "cea mai socanta prabusire economica din ultimii 20 de ani". "Banii munciti de romani au mers la buget, iar liberalii i-au topit ca la cazinou si ne-au lasat pe toti datori. Romania risca acum, din cauza guvernarii iresponsabile a PNL, amenzi de miliarde de euro si sanctiunea posibila a taierii unor fonduri europene", a spus Boc.

Emil Boc: Romania risca in prezent amenzi de miliarde de euro

Seful executivului a afirmat ca Romania risca in prezent amenzi de miliarde de euro si, probabil, reducerea fondurilor europene alocate. "Cei ce initiaza aceasta motiune sunt cei vinovati de declansarea acestei proceduri de deficit excesiv. Cu alte cuvinte, hotul striga hotii!", a spus el. Boc a adaugat ca PNL trebuie sa explice cum a ajuns anul trecut deficitul bugetar la 5,4% din PIB, in conditiile in care trezoreria a fost "golita", inclusiv prin utilizarea banilor din privatizari, si cum s-a reusit reducerea ratingului de tara sub categoria "investment grade".
Premierul a mai spus ca suma cheltuita de liberali in ultimele trei luni ale anului 2008 - 4,5 miliarde de euro - este aproape egala cu suma imprumutata de actualul guvern de la Comisia Europeana. Potrivit lui Boc, daca politicile fiscale ale liberalilor ar fi fost aplicate si in 2009, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9% din PIB. "A fost cea mai neagra perioada din istoria finantelor romanesti", a spus premierul.

Antonescu catre PSD si PD-L: "Ati mintit impreuna, va rog sa guvernati impreuna!"

Presedintele PNL, Crin Antonescu, i-a acuzat ieri pe guvernanti de minciuni si erori permanente, in cadrul dezbaterii motiunii de cenzura a PNL si UDMR, si a cerut eliminarea impozitului minim.
"Asistam la un spectacol care se desfasoara intr-un context dramatic pentru intreaga tara, este o comedie a erorilor si a minciunilor", a afirmat Antonescu.
Liderul PNL i-a acuzat pe democrat-liberali si social-democrati de "minciuni repetate", care "au intrat in folclor". "Prima mare minciuna", asa cum a consemnat-o Crin Antonescu, a fost spusa de PD-L dupa alegerile din 2008, cand "a strigat sus si tare" ca vrea sa faca un guvern impreuna cu liberalii, pentru a exista o coerenta de guvernare.
Aura Vasile: Daca un martian ar citi motiunea, ar crede ca PNL a lasat tara in lapte si miere

Deputata PSD Aura Vasile a sustinut, in timpul dezbaterii motiunii de cenzura, ca PNL nu are dreptul sa critice actualul guvern pentru ca a lasat tara in criza, ea spunand ironic ca, daca un martian ar citi textul opozitiei, ar crede in mod gresit ca PNL si UDMR au lasat tara in lapte si miere.
"Semnatarii motiunii si-au propus sa ridice piatra si sa loveasca. Problema nu graviteaza in jurul interogatiei de ce se da cu piatra, ci in jurul unui subiect ce tine de moralitatea politica: uite cine s-a gasit sa dea cu piatra! Daca motiunea PNL ar nimeri in mana unui martian, ce ar intelege el din acest text cu pretentii de adevar istoric? Ar intelege ca guvernarea Tariceanu a fost ultraprogresista, lasand tara intr-un ocean de lapte si miere, iar guvernarea PSD - PD-L a reusit sa prabuseasca economia nationala in numai patru luni, in conditiile in care guvernarii Tariceanu i-au trebuit patru ani pentru acelasi lucru", a sustinut deputata PSD.