Marea Neagra va deveni un "Lac NATO" daca Georgia si Ucraina vor adera la Alianta Nord-Atlantica, avand in vedere ca trei tari riverane - Romania, Bulgaria si Turcia - sunt deja membre ale blocului militar, comenteaza RIA Novosti in pagina electronica.
O invitatie oficiala catre Georgia de a adera la NATO va confirma validitatea actiunilor Rusiei. Trei tari de la Marea Neagra - Romania, Bulgaria si Turcia - sunt deja membre NATO. Daca Georgia si Ucraina vor adera, Marea Neagra se va transforma intr-un "Lac NATO". In acest moment, influenta regionala va fi pecetluita, iar Moscova va trebui sa uite orice revendicari crede ca ar avea asupra vecinilor sai, comenteaza agentia rusa.
Problema este ca NATO si Rusia se indreapta spre o confruntare deschisa, adauga RIA Novosti. Rusia nu are nicio problema cu independenta Ucrainei sau a Georgiei, dar este ingrijorata de politicile lor, sau chiar cine le conduce politicile. Acestia sunt vecinii Rusiei, astfel ca nu este strict o reactie ruseasca, ci mai degraba baza politicii externe a oricarei tari.
Chiar daca Alianta va decide integrarea celor doua tari, Georgia nu va putea adera la blocul militar mai devreme de cinci ani. Ucraina nu va deveni membra inainte de 2017, cand va expira acordul cu Rusia privind inchirierea bazei navale de la Sevastopol. NATO nu accepta tari care au baze militare ale unor state care nu fac parte din Alianta. Astfel, Rusia va avea suficient timp sa se pregateasca pentru extinderea inevitabila a NATO, mai scrie agentia.