Desi, in cadrul conferintei de presa organizate la sfarsitul lunii ianuarie, Daniel Morar, seful DNA, anunta ca "luna viitoare se vor intocmi cateva rechizitorii" pe numele unor demnitari, pana in prezent singurii trimisi in judecata au fost deputatul Ion Dumitru si directorul adjunct al Finantelor Mures - Sorin Daniel Lazar. Bilantul activitatii DNA pe ultimele sase luni este urmatorul: trei trimiteri in judecata pentru judecatorii Maria Huza, Andreea Ciuca si Vasile Bicu si inceperea urmaririi penale fata de sapte parlamentari.
Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, una dintre cerintele impuse Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana, inregistreaza tendinte pozitive, dar nu si rezultate concrete. Aceasta a fost concluzia trasa de comisarul pentru Extindere Olli Rehn si prezentata, pe 3 aprilie, in fata Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.
"Romania a facut progrese in lupta impotriva coruptiei. Au fost infiintate structuri solide in acest scop si au fost lansate anchete in cazurile de coruptie la nivel inalt. Acest fapt este extrem de important. Pentru ca da un semnal societatii ca, pentru prima data in istoria tarii, nimeni nu este mai presus de lege", a declarat atunci Olli Rehn, precizand ca "acestea sunt inca semnale preliminare, iar tendinta pozitiva trebuie confirmata si dovedita".
"Coruptia la nivel inalt trebuie combatuta mult mai ferm. Romania trebuie acum sa isi stabileasca obiective tangibile ale anchetelor, cu rezultate concrete, cum ar fi punerea sub acuzare, condamnari si sentinte definitive", a afirmat comisarul.
Cele "cateva rechizitorii"...
"Semnale" ca lucrurile merg spre bine au fost trase si de seful DNA, Daniel Morar. In conferinta de presa sustinuta pe 25 ianuarie, legata printre altele de cele 28 de dosare privind marea coruptie, seful procurorilor anticoruptie a anuntat ca luna viitoare (februarie - n.r.) se vor intocmi "cateva rechizitorii", urmand sa fie trimise in judecata mai multe persoane.
Tot atunci, el a sustinut ca, dintre cele 28 de dosare care i-au venit de la Parchetul General, o parte au fost solutionate prin neinceperea urmaririi penale, pentru altele fiind dispusa inceperea urmaririi penale.
Cu toate acestea, rezultatele se lasa inca asteptate. Asa cum reiese din comunicatele remise presei de catre Directia Nationala Anticoruptie, in perioada noiembrie 2005 - aprilie 2006, au fost deferiti justitiei trei judecatori, un deputat si directorul adjunct al Finantelor Publice Mures, fiind inceputa urmarirea penala fata de alti sapte parlamentari: deputatii PSD Adrian Nastase, Miron Mitrea, Emilian Cutean, Mihail Sireteanu si Serban Mihailescu, senatorul PC de Arges George Copos si fostul deputat PSD Ioan Savu.
...intocmite pentru un deputat
In ceea ce priveste trimiterea in judecata a unor parlamentari, asa cum sustinuse seful DNA la sfarsitul lunii ianuarie, pana in prezent singurul deferit justitiei a fost deputatul PSD Ion Dumitru.
Fostul director general - manager al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva (regie autonoma de interes national) a fost deferit justitiei, pe 1 martie, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial.
"Procurorii anticoruptie au constatat ca, in perioada august - decembrie 2004, Comisia de licitatie numita de Ion Dumitru, cu sustinerea si implicarea acestuia, a atribuit opt contracte de achizitie publica in valoare totala de 116 miliarde de lei vechi unui numar de patru firme controlate de omul de afaceri Alfred Florea (SC Alca Hunting Com SRL, SC Romarmy SRL, SC Express Trading SRL, SC Romtextil Com SRL) in conditiile in care respectivele firme achizitionasera bunurile care faceau obiectul contractului cu numai 16 miliarde de lei vechi", se arata in comunicat.
...un director al Finantelor Mures...
Alt demnitar trimis in judecata este Sorin Daniel Lazar - director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, acuzat de procurorii anticoruptie de luare de mita, fals intelectual, abuz in serviciu si obtinerea de foloase necuvenite prin intermedierea sau inlesnirea efectuarii unor operatiuni financiare sau comerciale in virtutea functiei pe care a detinut-o.
"Procurorii anticoruptie au constatat ca, in perioada 2000-2003, in calitate de functionar public cu atributii de control in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Mures, unde a indeplinit succesiv functiile de director general si de director general adjunct, Sorin Lazar a favorizat, in mod repetat, mai multe societati comerciale, intre care SC Big Aluminium SA si SC Ultramed SRL, ambele din Targu Mures. Concret, acesta a aprobat mai multe esalonari de datorii catre bugetul de stat incalcand actele normative in vigoare si eliberand certificate false in care a mentionat contrar adevarului ca respectivele societati nu au datorii la bugetul de stat. In baza acestor certificate de atestare fiscala societatile comerciale au participat si au castigat licitatii de valori insemnate. In schimbul acestor favoruri, inculpatul Lazar Sorin Daniel a primit de la ceilalti doi inculpati foloase materiale in valoare de 1,2 miliarde de lei (ROL) reprezentand un autoturism Daewoo Leganza, un autoturism Opel Astra si o excursie cu familia in Italia", sustine DNA.
...si trei judecatori
Pe 30 ianuarie, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a judecatoarei Maria Huza, fosta presedinta a Tribunalului Bucuresti si membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru savarsirea infractiunii de fals in declaratii si instigare la acordarea de credite cu incalcarea legii, precum si a lui Mihai Enachescu, director la Administratia Fondului Imobiliar din Primaria Bucuresti, pentru savarsirea infractiunii de acordare de credite cu incalcarea legii.
"Procurorii au constatat ca, in anul 2001, folosindu-se de calitatea de presedinta a Tribunalului Bucuresti, Maria Huza a obtinut un apartament cu suprafata de aproape 100 de metri patrati in Bucuresti, pe strada Ion Pilat, situata in zona Centrului Civic. Pentru a obtine apartamentul respectiv, Maria Huza a dat in fata notarului o declaratie necorespunzatoare adevarului, prin faptul ca a precizat, contrar legii, ca nu are 'locuinta in municipiul Bucuresti'", se arata in comunicat.
Anterior, la 15 decembrie, respectiv 1 noiembrie 2005, fusesera deferiti justitiei alti doi judecatori: Andreea Ciuca si Vasile Bicu.
Fosta presedinta a Tribunalului Mures urma sa raspunda in fata legii pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, primire de foloase necuvenite, fals in declaratii, accesul fara drept la un sistem informatic si transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, iar Vasile Bicu, judecator la Sectia de Litigii de Munca si Contencios Administrativ a Tribunalului Bucuresti, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de folosire cu rea-credinta a bunurilor societatii.