Modul de reprezentare si desemnare a demnitarilor statului carora li se acorda onorul militar cu prilejul ceremoniilor de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei nu sunt atribute ale Ministerului Apararii Nationale (MApN),se arata intr-un raspuns oficial al institutiei.
Potrivit MApN, acordarea onorului militar se face potrivit Regulamentului onorurilor si ceremoniilor militare, aflat in vigoare din martie 2009.
Conform acestui Ordin, al carui emitent este Ministerul Apararii, onorul militar se acorda, in functie de conditiile stabilite de organizatori- presedintelui Romaniei, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, primului ministru, ministrului apararii nationale si sefului Statului Major General. De asemenea, acelasi document stipuleaza ca onorurile militare cuvenite unor functii se prezinta numai titularilor sau inlocuitorilor legali.
Pe de alta parte, MApN sustine ca nu este singurul organizator al paradei militare de 1 Decembrie, din Piata Arcul de Triumf, aceasta fiind pregatita impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul Protectie si Paza si in colaborare cu alte autoritati publice.
Totusi, Serviciul de Protectie si Paza arata ca nu s-a implicat in organizarea ceremoniilor de Ziua Nationala. "SPP nu a organizat defilarea de 1 decembrie.
SPP nu decide cui i se da onorul. SPP a participat doar la luarea masurilor de securitate pentru demnitarii care au fost la fata locului", se arata in pozitia institutiei.