Liderul PD-L Gorj, Ionel Mantog, cere schimbarea tuturor directorilor de subunitati miniere din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si sustine ca producatorul de carbune are nevoie de o jumatate de an pentru a-si reveni din punct de vedere economic.

Conducerea Organizatiei Judetene a PD-L Gorj considera ca actualii directori de subunitati din cadrul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) trebuie schimbati din functii. Liderul PD-L Gorj, Ionel Mantog, sustine ca situatia economica a Societatii Lignitului nu poate fi imbunatatita decat cu alte cadre de conducere. Potrivit pedelistului, actualul sef al SNLO, Daniel Burlan, va merge luni la Ministerul Economiei pentru a discuta impreuna cu ministrul Adriean Videanu un plan de redresare a companiei. "Domnul director Burlan a fost convocat de domnul ministru Videanu pentru luni la o discutie. Am stabilit cel putin trei masuri care trebuie luate la inceput, dupa care ele trebuie aplicate la nivelul fiecarei unitati. Printre ele sunt si cele prin care rezolvam, cel putin temporar, problema platii datoriilor catre bugetul de stat, sa nu se puna sechestre, sa nu se faca executare silita si asa mai departe. In ultimii doi-trei ani, in conditiile in care productia fizica a fost in scadere, cresterea pretului foarte mica, managerii de la SNL Oltenia, in frunte cu Davidoiu, si nu o sa incetez sa le repet tuturor pentru ca asemenea lucruri sa nu se mai intample, au facut sa majoreze cheltuielile materiale. De asemenea, pentru a se redresa situatia trebuie sa se actioneze urgent si in aceasta directie. Nivelul cheltuielilor materiale trebuie adus in limita suportabilitatii", a mentionat Mantog, liderul PD-L Gorj, partid care a dat toti directorii din fruntea Complexurilor Energetice Rovinari si Turceni, precum si actuala echipa de conducere de la SNLO.

Sase luni
pentru redresare

Ionel Mantog este de parere ca SNLO are nevoie de o jumatate de an pentru a se redresa din punct de vedere financiar, in conditiile in care se produce pe stoc, iar cererea de lignit scade de la o luna la alta.
"SNLO are nevoie de o perioada de cel putin sase luni pentru a-si reveni. Sper din tot sufletul ca prin ceea ce se va discuta la Ministerul Economiei luni sa punem bazele acestui ragaz de sase luni si sa incepem procesul de redresare a SNLO. Mi-e foarte greu sa anticipez reactia domnului Videanu si nici eu nu sunt lamurit daca acest proces va putea incepe cu actualele echipe manageriale si ma refer mai ales la echipele manageriale din subunitati. Lucrurile astea trebuie spuse pentru ca, avand echipe manageriale care reprezinta factori de protectie pentru unii si altii, nu o sa reusim sa redresam SNLO. SNLO s-a prabusit pentru ca intr-un an si jumatate a fost vaca de muls a tuturor. S-au dat salarii peste cresterea productivitatii muncii sau pe scaderea productivitatii muncii sau s-au dat salarii in plus. S-au majorat tarife cu 25 - 30% si lucrurile astea costa", a mai spus liderul PD-L Gorj, fost director al Complexului Energetic Turceni si ex-consilier al ministrului Adriean Videanu.

Ortacilor li se va explica situatia SNLO

La randul sau, directorul Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, Daniel Burlan, sustine ca unitatea nu are suficiente lichiditati pentru a evita blocajul financiar. De asemenea, blocarea Ordonantei nr. 116 din 2006 la Ministerul Muncii nu permite conducerii SNLO sa treaca la aplicarea programului de restructurare a unitatii si la disponibilizari colective cu acordarea de salarii compensatorii. In ceea ce priveste intreruperea lucrului de catre sindicate, pe 26 mai, directorul Burlan a mentionat ca nu va fi vorba de o greva, ci li se va explica ortacilor situatia prin care trece producatorul de lignit."Nu va fi o greva, ci o intentie a sindicatelor de a intrerupe activitatea la ora 7.00 pentru a prezenta personalului ce s-a intreprins in SNLO. Blocajul financiar este problema cu care ne confruntam si care genereaza si alte probleme. In plus, cererea scazuta de carbune presupune lichiditati insuficiente pentru functionarea in conditii bune a societatii. Blocarea ne-a incurcat programul de restructurare intrucat alta era eficienta acestuiain prima jumatate a anului, si alta va fi de acum incolo", a declarat Burlan.