Fostul secretar de stat in MEC Ionel Mantog il acuza, in fata Comisiei parlamentare de ancheta, pe fostul ministru Codrut Seres, sustinand ca vrea sa-l scoata "tap ispasitor" in scandalul "pietei energetice". In schimb, Theodor Stolojan nu s-a prezentat in fata parlamentarilor, considerand ca nu detine alte informatii decat cele facute deja publice.

Comisia parlamentara care ancheteaza activitatea MEC l-a audiat pe fostul secretar de stat Ionel Mantog asupra evenimentelor ce au generat scandalul din vara lui 2006, scandal ce a dus si la demisia sa din postul de secretar de stat al Ministerului Economiei si Comertului.
"Primul lucru care s-a intamplat au fost declaratiile publice vizavi de piata de energie care, prin reactia lui Codrut Seres, au fost menite sa focalizeze toata atentia spre complexurile Rovinari si Turceni, care erau in responsabilitatea mea, astfel incat sa fie gasit un tap ispasitor", a afirmat Mantog la audieri. In replica la acuzatiile care i se aduc, Mantog a afirmat in fata Comisiei ca preturile de vanzare acopereau veniturile bugetate de catre complexurile energetice, iar contractul cu Hidroelectrica a fost incheiat in urma unor discutii intre conducerile celor doua companii, in ultima parte a lui 2005.
In aceste conditii, a precizat el, ordinul ministrului ce viza obligativitatea producatorilor de stat sa vanda energia disponibila doar pe bursa a fost tardiv, pentru ca energia fusese deja contractata. El a aratat ca anumiti furnizori privati aveau contracte cu producatorii de energie ieftina, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, dar ca au cautat si alte surse, la complexurile energetice, pentru a-si completa necesarul de energie. Mantog a mai precizat ca niciun membru al PD nu are vreo legatura cu vreo firma ce activeaza ca intermediar pe piata de energie si a declarat ca desi l-a vazut la sediul ministerului pe patronul Energy Holding, Bogdan Buzaianu, nu a discutat cu el.

Stolojan nu s-a prezentat in fata comisiei

Desi citat de Comisie, Theodor Stolojan nu a dat curs invitatiei, motivand ca nu dispune de alte informatii despre situatia din sistemul energetic decat cele pe care le-a facut publice. Intr-o adresa transmisa comisiei, Stolojan a precizat ca ar fi dat curs invitatiei, daca ar fi avut convingerea ca poate contribui la indeplinirea obiectivului, dar ca toate datele pe care le detine au fost facute publice inca din perioada in care era consilier prezidential. "In acea calitate am dezvaluit public minciuna existenta in asa-zisa piata libera a energiei electrice din Romania", a afirmat Stolojan.