DeCeNews informeaza: CONDAMNAT MATEMATIC: cu 44% din voturi, USL poate sa-l demita pe Basescu, inainte de a forma noul guvern

Intalnirea cu partidele, de la Cotroceni, este vazuta de pedelisti drept o ultima ocazie pentru o solutie negociata. Din pacate, momentul optim pentru a parasi Puterea a trecut. Membrii si sponsorii partidului au fost tinuti in jurul lui Basescu de promisiunea ca va refuza un premier USL, daca nu ia peste 50 la suta din voturi. Simularile matematice ale distributiei mandatelor in noul Parlament arata ca si aceasta promisiune va ramane neonorata.
Manifestatiile de strada si decizia Curtii Constitutionale au anulat planul Puterii de a frauda masiv alegerile. Blocajul din Parlament si decizia minoritatilor, inclusiv a celei maghiare, de a nu vota asumari, impiedica modificarea legilor electorale, respectiv bascularea de voturi din diaspora, dupa modelul propus de Baconschi. Pe modelele din anii trecuti, ponderea mandatelor de parlamentar depasea scorul electoral. Cu alte cuvinte, o formatiune primea la redistribuire mai multe mandate decat obtinuse prin vot direct.

USL nu poate pierde majoritatea parlamentara

Politologul Alfred Bulai a efectuat cateva simulari matematice pentru DeCe News, calculand ce scor electoral ii este necesar USL pentru a strange o majoritate parlamentara.
"In scenariile mai pesimiste, care dau USL un scor de doar 48 la suta in alegerile parlamentare, am calculat ca Opozitia de astazi va obtine 53 la suta din mandatele de parlamentar. Adica va putea lejer sa declanseze operatiunile de suspendare a presedintelui, daca acessta nu respecta optiunea populara si refuza mandatul lui Ponta. Calculele sunt efectuate pentru un Parlament cu 420 de locuri (raportat la scaderea populatiei, dupa referendum), tinand cont de o distributie cu patru partide parlamentare, la un prag de 5 la suta, ca in prezent. Pentru a indeplini conditia lui Traian Basescu, de a depasi jumatate plus un din numarul parlamentarilor, USL trebuie sa obtina doar 45 la suta ca scor electoral. Luand in calcul si deputatii minoritatilor nationale, daca USL obtine 44 la suta, la parlamentare, poate elimina regimul Basescu".

"Comasarea" prin anticipate, ultima solutie

In cazul unui prag electoral de 3 la suta, USL are nevoie de 47 la suta din voturile exprimate de cetateni ca sa obtina majoritatea parlamentara. Calculele au fost facute considerand ca PDL ar obtine 15-20 la suta din sufragii, ceea ce devine tot mai greu de crezut, tinand cont de situatia exploziva din tara. Strategia lui Traian Basescu, de a fragmenta voturile prin inventarea unor partide fantoma, ar putea sa se intoarca impotriva PDL, daca nu se reuseste reducerea pragului electoral. Pe masura ce creste numarul mandatelor obtinute prin redistribuire (care se aloca in functie de ponderea electorala a partidului), creste si ponderea USL, care va face mai usor 50 plus unu la suta din numarul parlamentarilor. Ultima speranta a parlamentarilor Puterii de a mai prinde un loc in viitorul Parlament este deci grabirea momentului electoral si "comasarea" prin anticipate, care sa permita primarilor sa tracteze deputatii si senatorii. In masura in care greii partidului si Traian Basescu imping alegerile spre luna noiembrie, disolutia partidului se va accentua, pedelistii incercand solutii individuale de supravietuire.