Zbuciumul din Partidul Democrat Liberal se rasfrange si asupra social-democratilor constanteni intrati intr-un joc in care exista mari sanse sa se friga. Parte din pesedistii constanteni gandesc deja ca o eventuala promisiune din partea primarilor pedelisti de a reveni in PSD pentru ca Stelian Dutu nu este candidatul PDL pentru presedintia Consiliului Judetean Constanta poate fi un cal troian. Mai exact, respectivii judeca problema astfel: sunt amanate validari de candidati social-democrati in asteptarea primarilor de la Mangalia, 23 August, Valu lui Traian si care or mai fi, in timp ce edilii in cauza ar putea sa le spuna inainte de alegeri ca le pare rau, dar raman in PDL. La fel de bine, PSD ar putea incerca sa-i momeasca, pentru ca in prag de validare a candidaturilor sa le... multumeasca pentru colaborare si sa-i trimita de unde au venit, doar pentru a le da peste nas.
Povestea primarilor care au amenintat ca pleaca de la PDL daca nu este Stelian Dutu candidatul partidului pentru presedintia Consiliului Judetean Constanta este cat se poate de reala, si a fost relatata in premiera de cotidianul nostru, iar apoi comentata si in alte publicatii. Vizita sustinatorilor lui Stelian Dutu la Bucuresti s-a soldat cu o promisiune: aceea ca sondajul pentru desemnarea candidatului PDL pentru CJC va fi repetat si abia dupa noul sondaj va fi validat candidatul. Din pacate pentru cei care se agita acum sa aplaude ca au reusit sa induplece vointa lui Vasile Blaga si a altor grei de la centru ai PDL, situatia ramane la fel. Fireste, exista in discutie o contestatie, conducerea PDL o va analiza pentru a nu se spune ca nu exista democratie tocmai in Partidul Democrat Liberal, dar... candidatul va ramane Ion Popescu, si nu Stelian Dutu. Cel putin asa sustin surse din conducerea partidului. Mai departe, centrul asteapta ca nervii locali sa se calmeze mai mult sau mai putin de la sine. Dincolo de lucrurile care se petrec strict in interiorul PDL, de precizat ca "razmerita" democrat-liberala a atins si structurile social-democrate constantene. Astfel, vestea ca anumiti primari ar putea parasi PDL cu gand de a se reorienta spre PSD, a convins conducerea social-democrata constanteana de oportunitatea organizarii unei intalniri in acest sens.

Conducerea PSD Constanta, imputernicita sa discute cu posibilii demisionari din PDL

Intalnirea "de taina" a avut, printre altele, urmatoarea finalitate: conducerea PSD Constanta a fost imputernicita sa continue discutiile cu primarii care ar putea demisiona din PDL: cu Zanfir Iorgus (Mangalia), Mugurel Mitrana (23 August), Florin Mitroi (Valu lui Traian), fiind exclus din "careul de asi" ai judetului Traian Cristea (Costinesti). Din cate se aude, conducerea judeteana a PSD ar fi dispusa sa negocieze cu oricare dintre posibilii primari demisionari mai putin cu cel de la Costinesti. Revenind la "imputernicirea" data in urma cu cateva zile, de mentionat ca si inainte de aceasta au existat discutii, mai exact - cum ne-au spus surse social-democrate - liderii Radu Mazare si Nicusor Constantinescu au fost dispusi "sa asculte" ce au de "plans" primarii care s-au declarat nemultumiti de decizia conducerii PDL. Intrunirea pesedistilor nu a fost una pe stilul "da, sa traiti!", in sensul ca fiecare si-a spus parerea. Astfel, au existat voci - de la Cumpana (Mariana Gaju), Navodari (Nicolae Matei), Mangalia (Claudiu Tusac) - care i-au spus presedintelui PSD Constanta ca nu este bine ca toti traseistii sa fie primiti inapoi atunci cand au chef, cu riscul ca acestia sa "dezerteze" cand le va fi lumea mai draga. Dar, dintre opiniile exprimate, de mentioant ca, potrivit surselor noastre, Radu Mazare ar fi atras atentia ca, printre altele, la Mangalia Zanfir Iorgus are 44%, in timp ce Claudiu Tusac (cel care astepta sa fie validat drept candidatul PSD pentru acest municipiu) are abia 8%. Evident, a venit si reactia lui Tusac, spun participantii la aceasta discutie: mangaliotul ar fi replicat faptul ca are 9% si ca daca Iorgus revine in partid, el isi da demisia. Apoi, urmare a altor discutii pro-revenire, Tusac a lasat tonul mai moale, dar era evident nervos, nemultumit si dezamagit. Motivele - lesne de inteles. A inceput deja sa investeasca in campania electorala, a muncit pentru voturi care - a spus el - se vor contabiliza poate nu pentru Primaria Mangalia, dar cu siguranta pentru Consiliul Judetean etc. De altfel, la insistentele noastre, Claudiu Tusac, care este presedintele PSD Mangalia, a declarat, despre sedinta in cauza: "Am fost dezamagit. Sunt dezamagit de clasa politica din Romania. Nu este normal sa primesti inapoi niste persoane care au tradat o data si sa dai deoparte munca altora". "Daca Iorgus se intoarce, eu imi dau demisia. Nu pot altfel. E vorba despre munca echipei, despre ce le-am spus oamenilor. Acum ce vor spune?", a adaugat Tusac. De mentionat ca, la polul opus, majoritatea primarilor PSD, ca de exemplu Nicolae Crivineanu (Murfatlar), s-a aratat de accord cu primirea in partid a unor edili momentan PDL, de dragul voturilor.