Comisia pentru validarea mandatelor senatorilor a luat ieri, in unanimitate, decizia invalidarii mandatului lui Brandusel Nichitean, care este acuzat ca la alegeri a votat de cinci ori.
O alta contestatie depusa a fost cea impotriva senatorului umanist Gheorghe Constantin. Parchetul Suceava a trimis, “printr-un exces de zel“, potrivit lui Antonie Iorgovan, o informare prin care informa ca acesta este cercetat intr-un dosar penal de evaziune fiscala. Comisia a hotarat respingerea contestatiei, urmand ca, in cazul in care respectivul senator va fi gasit vinovat de instanta, sa se reia discutia.
In acest context, senatorul PSD Antonie Iorgovan, presedintele Comisiei de validare, a precizat ca exista si alte situatii asemanatoare care nu au deranjat pe nimeni. “Este un caz celebru, cineva cu dosar de urmarire penala a candidat la functia de presedinte al Romaniei si va asigur eu ca ramane un caz in analele parlamentarismului mondial si probabil ale Justitiei“, a precizat Iorgovan. Comisia de validare a luat ieri o decizie in cazul contestatiilor depuse pentru invalidarea mandatelor unor senatori.

Si presedinte, si senator

In privinta contestatiei depuse impotriva validarii mandatului lui Ion Iliescu, Comisia a decis respingerea acesteia.
Contestatia fusese facuta in baza argumentului ca, in acest mandat, Ion Iliescu detine atat functia de presedinte al Romaniei, cat si pe cea de senator. Contestatia a fost respinsa prin apelul la Legea privind alegerea senatorilor si deputatilor si la Legea privind incompatibilitatile.
Pe aceste criterii, Presedintele Romaniei in functie la data alegerilor Camerei Deputatilor si Senatului, daca se afla in ultimele trei luni ale mandatului, poate candida ca independent pentru obtinerea unui mandat de parlamentar. In cazul in care este ales, Presedintele Romaniei este obligat, dupa validare, sa opteze intre calitatea de parlamentar sau presedinte. In plus, in Regulamentul Senatului se precizeaza ca un senator care se afla intr-o situatie de incompatibilitate are un termen de gratie de 30 de zile pentru a o rezolva.