Directorul SIE, Claudiu Saftoiu, a declarat ieri ca mandatele de autorizare a interceptarilor solicitate de Serviciu nu sunt eliberate de procuror, ci de catre un judecator anume desemnat, iar SRI face interceptarile respective si le pune ulterior la dispozitia SIE.
Saftoiu a explicat ca procedura are mai multi pasi legali. Mai intai SIE adreseaza Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o solicitare motivata de obtinerea mandatului de autorizare a interceptarilor. Parchetul ICCJ analizeaza solicitarea si, daca sunt intrunite temeiurile legale, o supune aprobarii presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ulterior, judecatorul anume desemnat de presedintele ICCJ examineaza documentele si emite sau nu mandatul de autorizare a interceptarii.
"In exprimarea mea personala am fost foarte interesat sa asigur comisia (Comisia parlamentara de ancheta constituita ca urmare a propunerii de suspendare a presedintelui Traian Basescu - n.r.) de legalitatea perfecta in care se afla Serviciul de Informatii Externe si mai putin de detaliile metodologice referitoare la aceste interceptari, care, de altfel, sunt facute de SRI si care ne sunt mai apoi noua puse la dispozitie", a aratat Saftoiu. (D.P.)