Parlamentarii au functii in diverse firme, incalcind Legea anticoruptie

Potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii ieri de Grupul de Investigatii Politice (GIP), 18 parlamentari romani incalca Legea anticoruptie (nr. 161/2003), aflindu-se in incompatibilitate, deoarece detin inca functii la diverse firme. Conform acestei legi, (articolul 82, alineatul 1, litera a), din Sectiunea a 2-a, Capitolul III, Titlul IV, Cartea I), "calitatea de deputat si senator este incompatibila cu functia de presedinte, vicepresedinte, director general, director, administrator, membru al Consiliului de Administratie sau cenzor la societatile comerciale, inclusiv bancile sau alte institutii de credit, societatile de asigurare si cele financiare, precum si la institutiile publice".

In cazuri de incompatibilitate, senatorii si deputatii trebuie sa aleaga in termen de zece de zile de la validarea mandatului intre calitatea de parlamentar si aceea de om de afaceri. Altfel, deputatul sau senatorul care dupa aceasta data a ramas in situatia de incompatibilitate este considerat demisionat, mandatul sau de parlamentar fiind nul de drept. Cum mandatele parlamentare au fost validate pe 17 decembrie 2004, cei aflati in incompatibilitate trebuia sa opteze pentru politica sau afaceri pina cel tirziu pe 27 decembrie 2004, lucru care nu s-a intimplat in 18 cazuri.

Lista incompatibililor

Din datele pe care GIP sustine ca le are de la Oficiul Registrului Comertului (ORC), cei 18 incompatibili sint: Radu Cristian Georgescu, senator PSD de Mures, presedintele executiv al PSD Mures - administrator la COMSIG SA; Aurel Gubandru, deputat PSD de Buzau - administrator la BANCA COMERCIALA "ION TIRIAC" SA, Sucursala Buzau (renuntind la functie doar in urma cu citeva zile); Cristian Sorin Dumitrescu, deputat PSD de Vrancea, membru in Biroul Executiv al PSD, purtatorul de cuvint al grupului parlamentar PSD - administrator si membru in Consiliul de Administratie al Societatii Comerciale de Antreprenoriat in Constructii, Industrie, Transporturi, Comert si Servicii CONTRANSIMEX SA (mandatul a expirat pe 10 aprilie 2005); Alexandru Ioan Mortun, senator PNL de Mehedinti, presedintele PNL Mehedinti - administrator la SOLAR BONEH SA; Ion Mihai Dumitrescu, senator PNL de Dimbovita, vicepresedinte al PNL Dimbovita - administrator la HORTIMEX ANIRO SRL; Mircea Mereuta, senator PNL de Bistrita-Nasaud, vicepresedinte al PNL Bistrita-Nasaud - administrator la MASS TIME IMPEX SRL; Dan Radu Rusanu, deputat PNL de Hunedoara, vicepresedinte al PNL - administrator la SIMBOVICIOARA SRL; Dumitru Pardau, deputat PNL de Suceava, vicepresedinte al PNL Vatra Dornei - administrator si membru in Consiliul de Administratie la SOMES SA; Marian Sorin Paveliu, deputat PNL de Gorj, presedintele Comisiei de Sanatate Publica din PNL - administrator la societatea privata de asigurari de sanatate ASIMED SA (mandatul expirind pe 7 aprilie 2005); Cezar Florin Preda, deputat PD de Buzau, presedintele PD Buzau - unic administrator la RER ECOLOGIC SERVICE GALATI SRL si administrator la RER

ECOLOGIC SERVICE BUZAU SA; Viorel Racoceanu, deputat PD de Caras-Severin, vicepresedinte al PD Caras-Severin - unic administrator la 3 X 3 SRL; Corneliu Pascu, senator PUR de Buzau, membru in Biroul Permanent al PUR - administrator la ABC ASIGURARI-REASIGURARI SA; Constantin Faina, deputat PUR de Brasov, presedintele PUR Brasov - administrator la AGROVIT SA; Gavrila Vasilescu, senator PUR de Botosani - cenzor supleant la DENIS TECHNOLOGY SA; Liviu Almasan, deputat PPRM de Hunedoara - administrator la ACTIV SISCOM SRL; Aurel Vainer, deputat al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania - administrator si membru in Consiliul de Administratie la WORLD TRADE CENTER Bucuresti; Mircea Grosaru, deputat al Asociatiei Italienilor din Romania - administrator judiciar la OLOINITA SRL si la SALUBRIS CONSTRUCT SA, si Marian Jean Marinescu, deputat PD de Dolj, vicepresedinte al PD Dolj, administrator la SC ALTUR SA Slatina si la MAGAL CRAIOVA SA.

GIP va solicita astazi ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa ceara parlamentului declansarea procedurilor pentru constatarea nulitatii mandatelor celor 18 senatori si deputati, se mai precizeaza in comunicatul de presa.

Marinescu neaga datele de la Registrul Comertului

GdS a verificat ieri la ORC veridicitatea datelor cuprinse in comunicatul de presa al GIP in ceea ce-l priveste pe deputatul doljean Marian Jean Marinescu. Asa cum reiese din acestea, Marinescu inca detine aceste functii, mandatul sau de parlamentar fiind nul la aceasta data, conform legii.

Datele actualizate pe 24 martie 2005 indicau printre administratorii SC ALTUR SA Slatina si pe Marian Jean Marinescu, numit in aceasta functie pe 4 septembrie 2003, mandatul sau urmind sa expire pe 4 septembrie 2007. La aceasta societate, Marinescu este si membru in Consiliul de Administratie, dupa cum rezulta din datele ORC.

Alta societate la care deputatul doljean figureaza printre administratori este SC MAGAL SA Craiova, ultima actualizare la ORC fiind facuta pe 7 ianuarie 2005. Pe linga Marian Jean Marinescu, printre administratorii firmei se mai afla directorul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, Ilie Badescu, precum si Lucian Buse - prorector al Universitatii din Craiova. Contactat telefonic, deputatul Marian Jean Marinescu a declarat: "Eu mi-am dat demisia din functiile detinute la aceste societati in perioada pe care o aveam la dispozitie. Nu mai tin minte exect data, dar a fost inainte de Craciun, pentru ca mi-era teama ca intre Craciun si Revelion nu mai lucreaza cei de la Registrul Comertului. Nu numai ca mi-am dat demisia, dar am si avut grija s-o inregistrez la ORC".