Plenul Camerei Deputatilor a votat ieri pe articole o ordo-nanta cu privire la crearea statutului special al functionarului public, denumit de acum “manager public“.
Conform textului adoptat, “managerul public are rolul de a asigura sprijin pentru politicile de reforma ale Guvernului care vizeaza reforma administratiei publice, integrarea in UE si implementarea legislatiei armonizate cu acquisul comunitar“. Noutatea proiectului de lege este introducerea a doua alineate cu privire la calcularea salariului managerului public. Astfel, salariul de baza al managerului public se calculeaza in conformitate cu reglementarile legale pentru functionarii publici, prin insumarea salariului de baza corespunzator functiei de consilier, gradul profesional, treapta de salarizare, indemnizatia de conducere echivalenta gradului profesional si prin calcularea sporului corespunzator functiei. Proiectul prevede si constituirea Comisiei pentru manageri publici, un organism independent, care isi va asuma responsabilitatea derularii mecanismului de gestionare a functiei de manager public.
Proiectul de lege este o prioritate a Guvernului si-si propune “crearea unui corp profesionist de functionari publici, stabil si neutru din punct de vedere politic, compatibil cu cel existent in UE“, potrivit expunerii lui Calin Popescu-Tariceanu.