Plajele litoralului romanesc se duc, incet, dar sigur, pe... apele Directiei conduse de Ionel Manafu. In plin sezon estival, Directia Apelor Romane Dobrogea - Litoral inca mai organizeaza licitatii pentru concesionarea in regim de inchiriere a sectoarelor de plaja ramase fara stapan. De ce? Pentru ca DADL, prin cel care sta pe cel mai inalt scaun, Ionel Manafu, a demonstrat ca nu este in stare de o actiune coerenta. Asa se face ca, in cursul zilei de ieri, 1 iunie a.c., DADL a organizat licitatie pentru inchirierea sectorului de plaja Neptun 2. Reamintim ca acest sector de plaja se afla la a doua licitatie, prima fiind organizata in perioada 3 - 5 mai a.c., cand pentru acest sector nu a fost depusa decat o singura oferta. Si, conform legii pentru validarea licitatiei pentru concesionarea in regim de inchiriere a unui sector de plaja trebuie sa existe cel putin doi ofertanti.
In acest sens, pentru licitatia organizata in cursul zilei de ieri, au fost depuse doua oferte. Dupa deschiderea ofertelor, s-a constatat faptul ca una dintre societatile participante nu prezenta in plic toate actele cerute in caietul de sarcini. In conditiile date, licitatia nu a mai avut loc, aceasta urmand a fi reprogramata. Intre timp, plajele arata dezolant, neingrijite, fara beach-baruri, iar preturile la cazare tocmai ce s-au marit cu 20%. Si tocmai din motivele expuse mai sus, chimistul-director, care sterge pe jos cu imaginea Ministerului Mediului si Gospodarii Apelor, a inceput sa faca "spume". Crizele de nervi dupa licitatia ratata si faptul ca deja din ce in ce mai multi oameni se dezic de el - incepand cu ministrul Sulfina Barbu si colegii de partid - Ionel Manafu s-a dezlantuit. A facut crize de nervi, chiar ieri, in sediul Directiei Apelor Dobrogea Litoral. Incompetentul Manafu isi vedea naruite ultimele sperante de a iesi basma curata din tot rahatul pe care tot el l-a provocat: un sezon estival distrus, plaje murdare care alunga turistii si societati care au pus mana pe firele de nisip doar de dragul de a le subinchiria altora, la un pret mult mai mare... S-ar fi crezut ca, din cauza presiunilor "carcotasilor", pe litoral va incepe remedierea situatiei dezastruoase in care se afla zona care ar fi trebuit sa fie una dintre cele mai productive, din punct de vedere economic. Din pacate, o mare parte a patronilor de pe litoralul sudic, cei care ar fi trebuit sa fie pregatiti pentru "valuri" de turisti la ora actuala, nu au catadicsit nici macar sa arunce o mana de var sau sa isi curete propriile "ograde".

Minciunile DADL, contrazise de fotografii la zi

La randul ei, Directia Apele Romane "Dobrogea" Litoral, acolo unde mai are plaje - iar aceste zone nu sunt putine - isi trimite utilajele pentru curatarea acestora cel mai probabil dupa "ureche". Dovezile cele mai graitoare in sensul celor spuse sunt fotografiile facute nu mai departe de ieri, 1 iunie 2006, pe plaja Modern si in statiunea Mamaia, in Eforie Nord si Eforie Sud, in Mangalia si Venus, fotografii pe care vi le prezentam alaturat si care contrazic eventualele comunicate mincinoase remise mass-media de catre DADL. La Mangalia de exemplu, plaja pentru care si-a luat multe "castane" in sezonul trecut, utilajele fac exces de zel, trecand pe acolo de cateva ori pe zi. In schimb, in preajma plajei din Venus - "acreditata" cu "blue-flag" - algele au inceput deja, in ciuda vremii racoroase, sa emane mirosuri ingrozitoare, spre "deliciul" turistilor de la unitatile de trei si patru stele din preajma.

Curatenie facuta de oricine altcineva decat DADL, constructii in plina desfasurare si... rugina

Unii dintre patronii de unitati hoteliere, cei ale caror plaje nu le-au fost smulse prin licitatiile recente, s-au decis sa investeasca singuri pentru confortul turistilor cazati, astfel ca, pe cheltuiala proprie, au adus tone de nisip, pe care l-au nivelat si curatat - dupa cum se vede pe plaja din Jupiter. Din loc in loc, in tot sudul litoralului, chiar pe plaja, se continua din greu lucrarile de constructie - fara "protectie", pentru ca "nu sunt turisti"... In schimb, foarte multe cladiri sunt intr-o stare jalnica, adevarate fierarii ruginite, focar de mizerie (acestea fiind transformate in grupuri sanitare de catre persoanele fara adapost sau turistii care nu gasesc, in graba, un WC). In centrul statiunilor, desi tardiv, unii dintre proaspetii proprietari de hoteluri sau restaurante, inca aflate in constructie, si-au fixat pe imobile plase de protectie. Altii, continua sa construiasca fiecare dupa bunul plac, faptul ca sunt VIP-uri locale sau chiar personaje interlope fiind de un real folos in acest sens, ei preferand sa achite pe loc amenda si sa incalce, cu nonsalanta, legea.

Romanii plang dupa Nisipurile de Aur din Bulgaria

Trotuare facute praf, banci care nici pana la ora actuala nu au fost montate - in locul lor "ranjind", hade, suporturile din beton, cosuri de gunoi distruse de vreme sau lipsind cu desavarsire - acesta este tabloul pe care turistii si localnicii care au trecut granita cu Bulgaria, la Nisipurile de Aur, il pot compara cu litoralul aflat la numai cativa kilometri mai la sud. "Este o diferenta ca de la cer la pamant, nu inteleg de ce romanul are atata rea-vointa si atata placere sa isi faca siesi insusi rau. Este vorba despre propriul buzunar, in momentul in care vrea sa aduca turistul la mare, dar acest client al sau este tratat cu atata lipsa de respect, de parca i-ar fi dusman...", ne-a declarat Andreea Olaru, unul dintre putinii turisti aflati pe plaja de la Venus.