Litoralul romanesc se transforma pe zi ce trece intr-o zona crepusculara. Constanteanul de rand aude mereu la radio sau vede la televizor cat de curate si de dotate sunt plajele, in timp ce-si pune batista la nas si se fereste sa nu-si nenoroceasca picioarele in cioburile din nisip. Comunicate peste comunicate, stiri bombastice, vizite ministeriale de lucru anunta despre zecile de miliarde de lei investite pentru dotarea plajelor si confortul turistilor.
Totul a devenit o mascarada de un prost gust infiorator, din moment ce nu ne dam seama cui ii foloseste aceasta minciuna institutionalizata. S-a format deja "lumea lor", cea a ministrului Sulfina Barbu, a directorului Ionel Manafu si a celor care platesc bani grei pentru difuzarea de filme trucate cu un litoral curat si dotat si "lumea celorlalti", a celor pentru care o zi pe plaja echivaleaza cu un adevarat safari: goana dupa toalete, slalomul printre cioburi si scoici, umilinta in fata bodyguarzilor care vor sa te alunge de pe plajele primite parca de la tac'su, inteligenta de a respira precaut si economicos, ca sa nu care cumva sa fi doborat de miasmele algelor putrezite. Turistul roman devine un fel de expert al supravietuirii si probabil nu mai lipseste mult pana Ministerul Mediului si DADL o sa se laude si cu asta. In tot acest timp, insa, aceeasi ministeriali vorbesc despre banii investiti in litoral, iar cand vezi si sumele vehiculate, mai ca ai spune ca e firul de nisip si leul investit. Acum cateva zile, DADL zicea ca operatorii au scos din buzunare si au imprastiat pe plajele concesionate nu mai putin de 50 miliarde lei. Acelasi DADL - varful de lance al turismului bulgar, in fapt - anunta ca operatorii pluseaza chiar, iar pana la finele acestui an 350 miliarde lei (10 milioane de euro!) vor fi investite pe plajele romanesti. Aici ne intoarcem in zona crepusculara, pentru ca nimeni nu poate intelege pe ce s-ar fi dus acesti bani: toalete se gasesc doar la hotelurile de fite, nisipul spalat de furtuna il aduce inapoi doar Dumnezeu, pe cheltuiala Lui, salvamarii intra in greva de bine ce-o duc, in semn de multumire fata de conditiile excelente de lucru puse la dispozitie de operatorii de plaja si DADL, desigur, iar gunoaiele sunt adunate doar de furtuna, cu plaja cu tot.

"Competenta" si "clarviziune" marca Barbu-Manafu

Pentru a nu fi carcotasi, trebuie sa fim fair-play si sa recunoastem ca fata de restul tarii, aici se construieste: aproape nu mai exista plaja pe care vreun operator sa nu o distruga, trantind in mijlocul nisipului si peste cearsaful turistului care a gresit drumul spre bulgari cate o hardughie de neam prost. Bineinteles, totul face parte dintr-o strategie pe termen lung, extrem de bine gandita si aplicata cu o strictete inteleapta de corifeii turismului litoral, Sulfina Barbu si Ionel Manafu. Acestia vor continua sa ne minta ca plajele sunt curate, ca algele au fost dresate sa mearga numai la bulgari si ca nisipul e cu totul si cu totul din aur. si vor face acest lucru chiar si cand vor fi nevoiti sa importe nisip sau sa transmita de pe plajele bulgaresti, pentru ca trebuie sa fie cum spun ei si nu cum vede toata lumea. Nici macar golania celor de la Romned nu a urnit din loc cuplul Barbu- Manafu: un organ de ancheta demonstreaza fara putinta de tagada ca cel mai mare operator de plaja a fraudat licitatiile, dar cei de la minister nu spun nimic. La atata "clarviziune" si "competenta" dovedite pana acum, o favorizare a infractorului si o complicitate la frauda ce mai conteaza?