Romania Libera informeaza: Cele 4 boli ale Romaniei
Reducerea cheltuielilor statului nu e suficienta. Fara reforme, ea nu va face decat sa amane, o vreme, deznodamantul. Iata bolile:

Anemia

Doar 4 milioane de angajati mai contribuie pentru toate pensiile si toata asistenta medicala. Nu-i de mirare ca banii nu ajung. De vina nu-s nici nici contribuabilii - care vireaza la stat inca 80% peste veniturile lor nete, nici pensionarii - care ar lasa bugetul asigurarilor sociale pe excedent daca opt milioane de angajati ar contribui la veniturile lor.
De vina este statul, care practica un nivel de impozitare a muncii mai mare chiar decat cel din Vest, desi nivelul bunastarii, productivitatea muncii, constiinta civica si calitatea serviciilor publice sunt la un nivel de cateva ori mai mic.
O tara cu capacitate adinistrativa redusa, cum e Romania, ar trebui sa exploateze la potential maxim taxele pe proprietate, acolo unde evaziunea fiscala este mult mai dificila. Mai ales ca masura ar stimula intrarea mijloacelor fixe in circuitul productiv. In schimb, munca ar trebui taxata la cel mai mic nivel posibil, cel putin pana la rezolvarea dezechilibrelor sociale de acum.

Obezitatea

Principiul ca este nevoie de investitii care sa ajute economia este un slogan unanim-adoptat si de dreapta si de stanga deopotriva. Insa realitatea a aratat ca statul nu are capacitatea administrativa nici pentru a gasi cele mai bune preturi nici pentru a garanta - macar - ca lucrarile pot fi duse la bun sfarsit in timp util. Cu pretul a zeci de miliarde de euro, Romania s-a ales cu zeci de mii de proiecte nefinalizate. Esecul constructiei de autostrazi este cel mai bun exemplu, iar cel mai dureros lucru este ca strategiile de acum include aceleasi greseli din ultimii 20 de ani: ele se rezuma increderea statului in propriile forte. Contra exemplul vine exact din China. Dupa ce au construit primii 200 de kilometri in sistem clasic, in urma cu 20 de ani, si au vazut ce inseamna asta, Chinezii au trecut la sistemul concesiunilor. Toate autostrazile sunt construite in sistem privat si taxate de antreprenor. Rezultatul? 70.000 de kilometri!

Scleroza

Romania are la dispozitie miliarde de euro anual de la Uniunea Europeana, iar absorbtia lor ar trebui sa fie principalul criteiu de performanta pentru fiecare guvern. Cu toate acestea, rezultatele sunt jenante. De ce? Pentru ca intre sursa fondurilor - Uniunea Europeana - si beneficiarii finali - companii private - intervine un filtru birocratic ale carui interese nu se suprapun nici cu sursa nici cu beneficiarul. Solutia a fost propusa si repetata de nenumarate ori: beneficiarii sa-si sustina proiectele in mod nemijlocit la UE. Este perfect posibil, iar singurul pret platit ar fi ca o armata de functionari platiti degeaba cu sporuri de 75% - si nu numai - ar disparea aproape de tot.

Schizofrenia

Felul in care sunt distribuiti banii de la bugetul central catre bugetele morale este principalul vinovat pentru risipa care urmeaza. Pentru ca un primar nu colecteaza banii direct de la propriii cetateni, nici nu este responsabil in fata lor. Este responsabil in fata politicienilor de la centru si retelelor de interese care i-au trimis acolo. Iar din cauza ca "banii de la centru" nu reprezinta aproape niciodata o certitudine, chiar si achizitiile cinstite sunt facute pe nepregatite. Asa se explica statuile sau fantanile arteziene cu preturi exorbitante, asa se explica laptopurile si masinile cumparate pe final de an.
Fara surse de venituri si responsabilitati clar delimitate, institutiile statului vor continua sa risipeasca banii publici in stilul de acum.
Sursa: Romania Libera