DeCeNews.ro informeaza: Cresterea salariilor bugetarilor schimba data alegerilor parlamentare
Anuntul facut de presedintele Traian Basescu privind cresterea salariilor bugetarilor si data precisa pe care acesta a oferit-o, au avut un motiv concret. Basescu stie ca o rectificare bugetara nu poate fi facuta de Guvern cu 6 luni inainte de alegerile parlamentare, de aceea, singura solutie pentru a mari salariile de la 1 iunie, este mutarea alegerilor parlamentare. Totodata, Basescu a anuntat marirea salariilor bugetarilor cu 10 zile inainte de alegerile locale.
In perioada in care se dezbatea asupra comasarii alegerilor, dinspre PDL se auzea ca ar fi o varianta mutarea alegerilor in martie. In actualul context, zvonul prinde contur, dar Curtea Contitutionala ar putea sustine ca se prelungeste ilegal mandatul parlamentarilor.
Solutia de compromis a PDL ar fi organizarea alegerilor in luna decembrie pe 2 sau pe 9 decembrie. Doar asa ar putea fi indeplinit termenul de 6 luni de la rectificarea bugetara, iar salariile ar fi marite de la 1 iunie.
Traian Basescu mizeaza si pe reactia Opozitiei care nu va putea sa spuna ca aceasta solutie este una de compromis, pentru ca este an electoral si ar pierde foarte mult.
Declaratia președintelui vine la numai doua zile dupa ce premierul Mihai Ungureanu a declarat la TVR ca nu se pune problema majorarii salariilor: "Nu ne permitem sa rispim banii publici". El a vorbit doar despre o posibila reducere a CAS de la 5% la 3% "in functie de conditiile de mediu economic și financiar".