Legea lustratiei i-ar putea lasa pe tusa politicii si administratiei romanesti pe multi dintre cei care ocupa in prezent demnitati si functii publice. Politicienii doljeni declara insa ca partidele pe care le reprezinta sunt curate ca lacrima. Cel putin la nivel judetean.
Proiectul legislativ prevede limitarea accesului la anumite functii de conducere pe o perioada de zece ani pentru persoanele care inainte de 22 decembrie 1989 au facut parte din structurile de conducere si aparatul represiv al regimului comunist. Initiata de patru parlamentari liberali si sustinuta de coalitia aflata la putere, legea a fost respinsa cu vehementa de parlamentarii opozitiei, care au reclamat in cele patru zari neconstitutionalitatea legii. Dupa ce senatorii pesedisti si peremisti au votat in bloc impotriva proiectului legislativ si legea a trecut de Senat la o diferenta de un singur vot, la Camera Deputatilor lupta dintre putere si opozitie se anunta si mai incrancenata.
Alianta arata cu degetul catre opozitie
In opinia liberalilor doljeni, intrarea in vigoare a legii ar curata clasa politica si administratia centrala, dar si pe cea locala de cei care se mentin in fotoliile pe care le-au ocupat si inainte de decembrie 1989. Senatorul Mario Ovidiu Oprea, presedintele PNL Dolj, a declarat ca foarte multi dintre cei care au fost alesi sau numiti in functii pe listele partidelor de opozitie si-ar putea pierde posturile. "Cred ca se tem de aceasta lege cei care nu au votat-o, adica PSD si PRM, si aceasta este dovada ca in aceste partide sunt foarte multe persoane, ca sa nu spun toate, care ar putea cadea sub incidenta ei in momentul in care ar intra in vigoare. Legea lustratiei este oportuna si este inca pe agenda populatiei, chiar si dupa atatia ani. Eu cred ca proiectul va trece si de Camera Deputatilor, insa sunt convins ca PSD si PRM vor face tot ce le sta in putinta pentru a impiedica votarea lui deoarece pentru PSD si PRM toate legile care nu le convin sunt neconstitutionale. Eu sunt convins ca dintre membrii nostri de partid care au functii si demnitati nici unul nu isi va pierde postul cand legea va intra in vigoare", a spus senatorul Oprea. Si reprezentantii PD Dolj jura cu mana pe inima ca Legea lustratiei nu va face "victime" printre membrii de partid cu functii de conducere. "Despre pedisti va pot spune sigur ca nimeni nu-si va pierde postul ca urmare a intrarii in vigoare a acestei legi. Intre parlamentari, despre democrati, sunt sigur ca nu vor avea probleme, dar din cate am auzit eu despre ceilalti, multi de la opozitie vor fi nevoiti sa renunte", a declarat deputatul de Dolj, Marian Jean Marinescu.
Calin nu a citit legea, dar o declara neconstitutionala
Conducerea pesedistilor doljeni nu si-a facut inca socotelile in ceea ce priveste numarul de membri care si-ar putea pierde functiile o data cu intrarea in vigoare a legii. Mai mult, desi sustine ca proiectul legislativ este neconstitutional, deputatul Ion Calin, presedintele PSD Dolj, recunoaste ca nu a avut niciodata curiozitatea sa-l citeasca. "Prevederile acestei legi mi se par aberante. Dupa 16 ani sa faci o sanctionare colectiva este indiscutabil neconstitutional pentru ca numai pentru fapte individuale poti fi sanctionat si asta prin hotarare judecatoreasca. In cazul in care va trece de Camera Deputatilor, vom ataca legea la Curtea Constitutionala si la CEDO, pentru incalcarea drepturilor fundamentale ale omului. Nu am avut curiozitatea de a citi proiectul si nu stiu ce persoane intra sub incidenta legii, deci nu as putea sa stiu cati din PSD Dolj sunt vizati", a spus deputatul Calin.
Peremistii se declara curati ca lacrima
Obisnuiti cu pozitia de sustinatori ai pesedistilor, parlamentarii de opozitie din PRM nu s-au dezis nici de aceasta data si au pus umarul la incercarea de a respinge legea inca de la dezbaterea din Senat. In timp ce PSD prevede deja atacarea proiectului legislativ dupa ce acesta va trece de Camera Deputatilor, peremistii declara ca nu se simt vizati de lege, ci lupta impotriva ei doar pentru ca este neconstitutionala. "Cred ca s-ar mai curata parlamentul cu o asemenea lege, insa aceasta vine tardiv si este neconstitutionala. Una era sa dai legea imediat dupa revolutie, in 1990, cand structurile erau pline de astfel de oameni, si alta este acum. Parerea mea este ca nu o sa treaca de Camera Deputatilor pentru ca grupul minoritatilor este format din persoane peste 50-60 de ani care au avut legaturi cu regimul comunist. Pe noi, cei din PRM, in nici un caz nu ne-ar afecta o astfel de lege. Dintre consilierii nostri municipali nu cred ca ar putea fi cineva care ar putea cadea sub incidenta legii", a spus deputata PRM de Dolj, Lia Olguta Vasilescu.