Dupa pomana "lapte-corn" brevetata de PSD, Guvernul PNL pare a fi patentat pomana "faina-zahar". Ambele programe au aparut in preajma alegerilor, diferenta fiind aceea ca Guvernul Tariceanu isi va face campanie electorala pe banii UE.
PEAD este numele unui program european pentru ajutorarea cu alimente a persoanelor defavorizate din tarile UE. El prevedea distribuirea anumitor surplusuri de rezerve alimentare catre persoanele cele mai sarace din tarile-membre, respectiv cetatenii cu venituri mici si foarte mici.
In UE, de distribuire acestor alimente s-au ocupat organizatiile de caritate sprijinite de stat. In Romania, acest program este insa exploatat electoral.
17 milioane de euro pierduti pe apa sambetei
In anul 2007, prin acest program Romaniei i se alocasera 17 milioane de euro pentru achizitionarea de alimente, insa Guvernul PNL-PD nu a absorbit acesti bani, motivand ca nu mai este timp pentru a se organiza licitatii pentru firmele care sa se ocupe de cumpararea si distribuirea alimentelor. In 2008 doua mari organizatii caritative, Crucea Rosie si Biserica Ortodoxa, au fost nevoite sa se retraga din cursa din cauza indiferentei guvernantilor, care au refuzat acordarea unui sprijin minim privind transportul alimentelor, implicarea prefecturilor, primariilor si a celorlalte institutii ale statului, pe motiv ca atributiile lor legale nu permiteau acest lucru. Satule de aceasta indiferenta, organizatiile de caritate s-au retras. La sfarsitul lunii iulie, anul curent, Guvernul a hotarit brusc sa se implice in acest program, convocand reprezentantii prefecturilor printr-o videoconferinta si instruindu-i sa treaca la distribuirea alimentelor pentru persoanele nevoiase.
In acest mod, Guvernul Tariceanu a reusit, pe de o parte, sa priveze persoanele cu o situatie sociala precara de alimente in 2007 si sa-si faca, pe spinarea UE, campanie electorala in 2008.
753.000 kg de faina si 234.658 kg de zahar
Aproape 1.000 de tone de faina si de zahar vor primi bihorenii nevoiasi in speranta ca, atunci cand vor fi in cabina de vot, isi vor aminti de faptul ca au camara plina datorita PNL si il vor rasplati in consecinta. Dintre cele 753.000 kg de faina, 320.000 kg au ajuns in Bihor si 317.648 kg au fost deja distribuite catre cele 54 de unitati administrativ-teritoriale. De aceste alimente vor beneficia 7.231 de persoane cu venit minim garantat, 6.431 de pensionari, 756 de persoane din centre rezidentiale si 775 de cantine sociale. In ceea ce priveste zaharul, in Bihor au ajuns deja toate cele 234.658 kg, fiind distribuite populatiei 153.554 kg. Un total de 25.522 de persoane din 73 de unitati administrativ-teritoriale vor beneficia de acest ajutor, cantitatea de zahar ridicata fiind, pana la aceasta data, de 153.554 kg. Din numarul total de beneficiari, 14.732 de persoane se vor numara printre cele cu venit minim garantat, 9.028 de persoane vor fi pensionari sau agricultori, 972 de persoane vor fi din centre rezidentiale, iar cantinele vor primi zahar pentru 790 de persoane.