Manifestarile din Transilvania dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni, mai ales cele de la Odorheiu Secuiesc, s-au desfasurat fara amploarea si incidentele interetnice asteptate. Singurul incident notabil s-a petrecut la Cluj, unde participantii la manifestare au huiduit in timp ce reprezentantul Consulatului General al Ungariei, Konya László, a citit mesajul premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc.
Tinerii studenti maghiari prezenti la manifestari au infasurat steagurile Ungariei pe durata discursului, au tropait si au fluierat, intorcandu-i spatele vorbitorului si strigandu-i "minciuna" cand Konya s-a referit la sprijinul acordat de Ungaria pentru maghiarii din afara granitelor tarii. "Am protestat pentru ca premierul Gyurcsany a fost impotriva cand s-a desfasurat campania privind dubla cetatenie si a provocat un absenteism masiv la referendumul din Ungaria din 5 decembrie 2004", a spus unul dintre protestatari, Biro Attila.
Grupul de tineri maghiari a arborat si o pancarta pe care scria "Dati-ne universitatea inapoi", referin-du-se la Universitatea maghiara "Bolyai", ei afisand mesajul pe toata durata manifestarii de pe Strada Avram Iancu din centrul municipiului Cluj-Napoca.

Atac la secuime

Liderul UDMR, Markó Béla, la manifestatia de la Targu Secuiesc a facut apel la unitatea maghiarilor. "Avem nevoie de autonomie! Avem nevoie si de autonomia secuimii! Ar fi bine daca ea s-ar putea infaptui prin declaratii sau proclamatii. Ar fi bine daca azi am proclama-o, iar maine ne-am trezi ca avem autonomie. Ar fi bine sa putem sta apoi cu mainile-n san. Zau c-ar fi bine! Dar nu se poate! Pentru autonomie trebuie sa muncim, sa luptam, ea trebuie construita caramida cu caramida", a spus liderul Uniunii.
Markó Béla a mai afirmat ca functionarii care lucreaza in institutii publice in ¥inutul Secuiesc trebuie sa vorbeasca limba maghiara, iar cei care n-o cunosc s-o invete.
"Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe cei care nu cunosc limba maghiara trebuie sa-i punem sa invete. ßi politistul, si postasul, toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de-acum asa trebuie sa vedem lucrurile: cel care este functionar aici, in ¥inutul Secuiesc, mananca painea noastra. La urma urmei, isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse. Atunci sa pofteasca sa vorbeasca si in limba maghiara, iar daca nu stie si e functionar, sa invete", a spus Markó.

"Smintitii de peremisti"

Markó a sustinut ca trebuie ocolita "dezbinarea" in comunitatea maghiara. "O primejdie trebuie doar sa evitam: dezbinarea! Cu totii am putut vedea: de cum ne simt slabi, de cum ne vad dezbinati, ne si ameninta smintitii de peremisti, vor sa vina in ¥inutul Secuiesc, de parca nu au venit destui in deceniile trecute. Desigur, pe cei ce vin ca musafiri ii primim cu draga inima, dar cei ce vor sa ne ameninte sa ramana acasa, fiindca nu ne speriem. Dar si noi trebuie sa ne gandim bine cum facem politica de aici inainte: cu luciditate, cu rabdare, uniti sau aruncand vorbe mari, incercand sa prindem vrabii batand toba, strigand vrute si nevrute, certan-du-ne, folosind ziua de 15 martie unii impotriva altora, neobtinand nimic, doar dandu-le apa la moara ultranationalistilor romani, oferindu-le munitii", a afirmat liderul UDMR in aplauzele maghiarilor.
La aceeasi manifestatie a fost citit mesajul de salut al premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc. Imnurile Ungariei si al secuilor au incheiat ceremonia de la Targu Secuiesc.

Calm la Odorheiu Secuiesc

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, presedinte al UCM, a afirmat in discursul rostit in fata a 7.000 de participanti la Marea Adunare Secuiasca din oras ca minoritatea maghiara nu vrea "nici mai mult, nici mai putin" decat alte minoritati, el pledand pentru "autonomie si drepturi egale". "Ce este bun pentru Europa este bun si pentru Romania", a spus Jeno, dand ca exemplu Tirolul de Sud si Catalunia, zone care beneficiaza de autonomie teritoriala.
La randul sau, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, episcopul reformat László Tökés, a pledat in discursul rostit la tribuna din piata centrala din municipiul Odorheiu Secuiesc pentru "libertate, dreptate si autoguvernare", el referindu-se, in mod concret, la "autonomie teritoriala si personala".
Potrivit acestuia, duminica, sase delegati ai comunitatii maghiare, printre care si el, se vor duce la Bruxelles pentru a transmite mesajul acestei minoritati.