Senatorul UDMR Puskas Balint a declarat ieri ca rezultatele referendumului din Ungaria referitor la acordarea dublei cetatenii arata ca maghiarii din Transilvania pot miza doar pe puterile proprii.
“Maghiarii din Transilvania trebuie sa ramana uniti, fiindca in lupta lor nu pot miza pe altcineva. Avem sustinatori, dar marea majoritate a electoratului ungar nu a dorit sa-si exprime optiunea fata de aceasta problema, ceea ce doare“, a spus Puskas, adaugand ca UDMR nu va renunta la lupta pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor de peste hotare ca si va purta discutii in acest sens cu fortele politice ungare.
Pe de alta parte, presedintele UDMR Targu Secuiesc, deputatul Tamas Sandor, a declarat ca nu electoratul ungar este de vina pentru rezultatul referendumului, ci partidul de guvernamant din Ungaria. “Ei au produs aceasta situatie umilitoare“, a spus Tamas, adaugand ca UDMR nu a cerut sprijin material de la cetatenii ungari si nu vrea sa ia nimic de la acestia.
“Noi vrem sa le oferim cunostintele noastre, forta unitatii. Parintii, bunicii nostri s-au nascut ca cetateni ungari si nu este vina lor ca hotarele s-au modificat. In alte tari problema acordarii dublei cetatenii nu a dus la asa divizare. In Romania, de exemplu, nici macar nu s-a organizat referendum, nici macar o dezbatere in ceea priveste problema romanilor de peste hotare. In Parlament toata lumea a votat favorabil“, a afirmat Tamas.