Italia a devenit teatrul de operatiuni al multor organizatii criminale straine, cele bulgare concentrandu-se asupra traficului de persoane si prostitutiei, in timp ce retelele ruse si chineze domina piata drogurilor, practicand extorcari si rapiri, relateaza Corriere della Sera in editia online.
Potrivit raportului anual al Parchetului National Antimafie (DNA), retelele criminale rusesti, ucrainene, chineze, bulgare si nord-africane au ajuns sa domine sectoare intregi din afacerile ilicite din Italia, desfasurand activitati legate de trafic de droguri, prostitutie, trafic de persoane (in special minori si femei), falsificare de acte, extorcari, sechestrare de persoane si chiar preluarea controlului asupra parcarilor de microbuze care fac legatura dintre Italia si tarile de origine ale acestor bande criminale.
Mafia bulgara este cea care domina traficul de fiinte umane si activitatile legate de prostitutie. Membrii gruparilor infractionale bulgare folosesc, de asemenea, sute de persoane (in majoritate femei, deseori minore) care se dedica furturilor, cu o "mobilitate extraordinara" in teritoriu.
Activitatile mafiei rusesti in Peninsula sunt evidentiate in special in regiunile din nord si centru (Lombardia, Piemonte, Lazio, Toscana, Emilia-Romagna), unde aceasta desfasoara operatiuni de spalare de bani proveniti din afaceri ilicite. Raportul Parchetului National Antimafie semnaleaza cresterea numarului de investitii imobiliare realizate de reprezentantii mafiei rusesti, ca si cel al numarului de firme de import-export detinute de acestia in zonele mai sus amintite.
In acelasi timp, retelele infractionale care provin din fostul spatiu sovietic (in special Rusia si Ucraina) desfasoara un important trafic de droguri, inclusiv ecstasy, hasis si heroina, subliniaza documentul. Acesta atrage atentia asupra legaturilor dintre mafia ucraineana si Camorra (organizatia mafiota italiana din provincia Campania si zona Neapolelui), in scopul comiterii de extorcari si asigurarii controlului asupra parcarilor microbuzelor care transporta marfa si persoane intre Ucraina si Italia.
Raportul DNA mentioneaza si cresterea "exponentiala" a comunitatii chineze din Italia, compusa dintr-un numar important de imigranti clandestini, introdusi pe teritoriul italian de retelele infractionale organizate. Obligati sa plateasca uriase cheltuieli de calatorie, imigranti ilegali chinezi devin deseori "sclavii" propriilor lor conationali, care ii exploateaza ca mana de lucru ieftina, in special in companiile clandestine. Printre alte activitati ilegale practicate de mafia chineza se numara falsificarea de documente, sechestrarea de persoane in scopul extorcarii acestora, rapiri, camata, recuperarea datoriilor prin mijloace violente, organizarea de jocuri de noroc.
Bandele organizate nord-africane (in special din Magreb si Nigeria) figureaza si ele in documentul DNA, cu activitati in domeniul prostitutiei fortate si traficului de persoane.