Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, va discuta vineri, 1 iunie, in Colegiul Director al ministerului, cateva cazuri de coruptie aflate in atentia institutiei, existand indicii si informatii privind astfel de situatii, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica.
Ilie Banica a confirmat ca exista "cazuri aflate in atentia ministerului", dar a spus ca datele cu privire la anchetele interne nu pot fi comunicate public. "Noi avem doar indicii privind cazuri de comportament incorect din punct de vedere al mandatelor profesionale diplomatice", a explicat el, spunand insa ca este de competenta instantelor sa judece eventualele fapte de coruptie. Ministrul de Externe a spus, la randul sau, ca vin destul de multe informatii de acest gen, dar i-a incurajat pe cei care au date sa-si asume raspunderea si sa semneze mesajele pe care le pot trimite pe doua adrese de e-mail: [email protected] si [email protected].

Afacerea "Fabulospirit"

La randul sau, seful diplomatiei, Adrian Cioroianu, a declarat ca nu este interesat sa dea verdicte in cazurile aflate in analiza, dat fiind ca acest lucru tine de atributiile instantelor de judecata, si ca nici nu urmareste o "goana" in demascarea faptelor de coruptie din MAE, insa unele dintre aceste probleme semnalate in urma unor sesizari ar fi fost confirmate deja.
Totodata, intrebat de jurnalisti in legatura cu dosarul campaniei de imagine "Fabulospirit" pe al carei proiect MAE a platit aproximativ 110.000 de euro firmei GAV/Scholz&Friends Bucuresti fara a organiza o licitatie, Cioroianu a lasat sa se inteleaga ca si acesta este in analiza printre celelalte cazuri. Ministrul Afacerilor Externe a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca ar fi vorba de zece asemenea cazuri aflate in atentia conducerii MAE, insa ieri purtatorul de cuvant Ilie Banica a refuzat sa confirme cifra respectiva.

Demisia ambasadorului Romaniei in Austria

Ambasadorul Romaniei in Austria, Andrei Corbea-Hoisie, si-a depus demisia in urma cu 10-12 zile din proprie initiativa, a declarat ieri purtatorul de cuvant al MAE, Ilie Banica. La sfarsitul lui aprilie, presa a relatat ca CNSAS a decis ca ambasadorul Romaniei in Austria, Andrei Corbea-Hoisie, a fost colaborator al Securitatii ca politie politica.
Cioroianu a explicat ca ambasadorul poate face recurs la decizia CNSAS. In opinia sa insa, "depunerea demisiei probabil semnifica si faptul ca nu intentioneaza depunerea unui recurs la aceasta decizie".
Ministrul de Externe a mai spus ca sustine solicitarile adresate anterior numirii sale la MAE Colegiului CNSAS in vederea verificarii relatiilor diplomatilor cu fosta Securitate, dar a precizat ca, desi acest demers este important, de la CNSAS nu a venit decat aceasta decizie de colaborare.