Directia Nationala Anticoruptie a informat ieri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca presedintele PD Constanta, deputatul Stelian Dutu, fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continua, prin care a provocat un prejudiciu de peste 3,3 milioane de euro. Din probele administrate de procurorii anticoruptie a rezultat ca, in perioada 1998 - 2004, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si ordonator principal de credite, inculpatul, cu stiinta si cu rea credinta, nu si-a indeplinit atributiile de serviciu legate de cofinantarea aferenta unui imprumut de 17.041.000 USD acordat de catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) Regiei Autonome Judetene de Apa (RAJA) Constanta. Drept urmare, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra bunurilor lui Stelian Dutu. Masura priveste un imobil apartament din Constanta (bun comun) cu valoare estimata de 2,8 miliarde lei si un autoturism Renault Megan Clasic (bun comun) cu o valoare estimata de 250 milioane lei. Mai departe, dosarul cauzei a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din probatoriul procurorilor anticoruptie a mai rezultat si faptul ca Stelian Dutu, in calitate de presedinte al CJC, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile si insarcinarile primite, in sensul ca nu a respectat prevederile hotararilor Consiliului Judetean, referitoare la achizitia publica privind privatizarea RAJA Constanta. Mai exact, Stelian Dutu si-a depasit atributiile, sustin reprezentantii DNA, angajand nelegal obligatii financiare fara a garanta recuperarea finantarii asigurate de Consiliul Judetean Constanta, mai mult, a dispus efectuarea de plati fara sa aiba competenta legala conferita de reglementarile in domeniul achizitiilor publice. Reamintim ca, in vederea privatizarii RAJA, CJ Constanta a aprobat printr-o hotarare angajarea unei consultante tehnice. Contractul de prestari servicii pregatitoare, in vederea privatizarii, a fost adjudecat de Consortiul Haskoning Nederland B.V. Water Olanda, pretul stabilit fiind de 750.000 euro. S-a mai hotarat ca finantarea facuta de catre Consiliul Judetean se va recupera, ulterior, de la castigatorul licitatiei de privatizare a regiei de apa. Ulterior, tot prin hotarare de consiliu, s-a aprobat ca firma olandeza sa execute, gratuit, si un studiu de specialitate si oportunitate, pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare, cat si un studiu de performanta al serviciilor, la nivelul consumatorilor. Cu toate acestea, prevalandu-se de hotararea consiliului, Dutu a semnat un act aditional la contractul initial, care nu a fost inregistrat si care prevedea plata, in contul firmei olandeze, a sumei de 80.000 de euro, din care efectiv s-au si platit din bugetul CJC, 40.000 de euro. La scurta vreme, printr-o alta hotarare, CJC a aprobat incheierea unui al doilea act aditional, care prevedea prelungirea contractului initial de prestari servicii pregatitoare in vederea privatizarii, plata sumei de 280.000 euro pentru serviciile suplimentare executate in perioada prelungirii si recuperarea acestor bani de la castigatorul licitatiei pentru privatizarea serviciilor de apa din judet. Concluzia procurorilor este ca suma de 320.000 de euro, care se compune din 40.000 de euro platita firmei Haskoning Nederaland B.V in baza actului aditional 1, neinregistrat, si suma de 280.000 euro platita in baza actului aditional 2, nejustificat, reprezinta prejudiciu produs de Dutu Consiliului Judetean Constanta. Potrivit DNA, prejudiciul total provocat in urma savarsirii celor doua infractiuni de abuz in serviciu este de aproximativ 3.320.000 euro.

Fara griji...

Pe de alta parte, deputatul PD Stelian Dutu sustine ca "nu intamplator trei procurori, in frunte cu Daniel Morar, au gestionat acest dosar". "Curios cum a inceput o urmarire penala impotriva mea pe tema unui comision de succes care nu a fost achitat niciodata firmei de consultanta angajata pentru privatizarea serviciilor din cadrul RAJA", a mentionat Dutu. Mai mult, deputatul pune la indoiala corectitudinea reprezentantilor DNA care s-au ocupat de cazul sau, "mai ales cand se fac dosare cu dedicatie. "Dar nu imi fac nici un fel de probleme", a mai spus, pentru "Replica", Stelian Dutu, in conditiile in care, a precizat acesta, privatizarea RAJA urma sa se faca impreuna cu BERD si Comisia Europeana, iar procurorii anticoruptie s-au bazat doar pe plangerile actualului presedinte al Consiliului Judetean, Nicusor Constantinescu. In pofida problemelor pe care le are, deputatul nu isi face probleme nici in privinta functiilor pe care le ocupa: "Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia" - a fost mesajul transmis de Stelian Dutu colegilor de partid care acrediteaza ideea ca ar urma sa fie schimbat din "fotoliul" de presedinte al Organizatiei Judetene a PD Constanta.