Alegerile locale partiale pentru Primaria comunei Firtanesti au dizlocat in zona foarte multe forte de campanie ale partidelor politice. Doua saptamini de campanie au umplut strazile din localitate de masini si oameni care au incercat sa-i convinga pe alegatori care este cel mai bun candidat pentru functia de primar. 4.056 de cetateni cu drept de vot au fost asteptati la urne duminica. Dintre acestia doar 2.435 s-au prezentat, Biroul Electoral de Circumscriptie validind 2.320 de voturi.

In timpul alegerilor a existat un incident rezolvat de reprezentantii sectiei de votare din Firtanesti. Un barbat aflat in stare de ebrietate a incercat sa voteze de doua ori, dar jandarmii au reusit sa-l lamureasca sa paraseasca sectia de votare.

In urma numararii voturilor valabil exprimate, candidatul PSD Adrian Filote a obtinut 698 de voturi, reprezentantul Aliantei D.A., Ion Constandache, clasindu-se al doilea, cu 681 de voturi. Pe locul trei a iesit candidatul PC, Lica Cristea, cu 670 de voturi, urmat de reprezentantul PNG, Andrei Felea, cu 224 de voturi si reprezentantul PRM, Costel Butuc, cu 47 de voturi.

Turul doi al alegerilor va avea loc saptamina viitoare, pe 10 decembrie.

Monitorizare APD

Asociatia Pro Democratia Galati a participat cu doi observatori la primul tur al alegerilor locale partiale din Firtanesti. Observatorii APD au sesizat mai multe nereguli in organizarea si desfasurarea procesului electoral. Dintre acestea precizam: in sectia de votare Firtanesti au fost descoperite peste 300 de buletine de vot gresit tiparite, care au creat probleme in procesul de votare; la sectia de votare Viile au fost transportati alegatori, in mai multe serii, cu un autoturism Dacia Logan; in preajma aceleiasi sectii a fost permis consumul de bauturi alcoolice. Cu toate acestea cei de la APD Galati au apreciat ca neregulile sesizate in comuna Firtanesti nu au fost de natura sa influenteze rezultatul votului.

Mama, sef de campanie

Mitica Dudau, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Galati si membru PD, il acuza pe candidatul PSD la functia de primar al comunei Firtanesti, Adrian Filote, ca si-a facut campanie electorala cu ajutorul mamei. “Mama sa este director la scoala din localitate, iar joi le-a dat drumul elevilor acasa, iar pe femeia de serviciu a pus-o sa lipeasca afise. O vom sanctiona pentru ca nu este normal ce s-a intimplat”, a declarat Mitica Dudau.

Adrian Smarandoiu, presedintele PNG-CD, ne-a declarat ca pina acum nimeni nu le-a solicitat sprijinul in turul doi si vor analiza acest lucru daca le va fi cerut. Carol Dina, presedintele PRM Galati, ne-a precizat ca inca nu s-a luat o decizie de sustinere a unui anumit candidat pentru turul doi. Eugen Durbaca, presedintele PC Galati, ne-a declarat ca in turul doi conservatorii vor sustine candidatul social-democratilor.