Cei doi politicieni care aspira la functia de premier al Marii Britanii, Gordon Brown si David Cameron, s-au confruntat, la inceputul saptamanii, pe tema protectiei mediului, anticipand astfel lupta pentru putere dupa retragerea lui Tony Blair, preconizata in cursul acestei veri.
Ministrul Finantelor, considerat succesorul lui Blair pana la organizarea viitoarelor alegeri, si tanarul lider al Partidului Conservator si-au prezentat in discursurile lor punctele de vedere privind viitorul, care vor trebui sa asigure o legatura stransa intre aspectele ecologice si cresterea economica.
Gordon Brown, care incearca sa obtina un avantaj in confruntarea cu politicienii conservatori in ceea ce priveste lupta impotriva incalzirii globale, a insistat pe necesitatea unei dimensiuni internationale a unui asemenea efort.
El a facut, de asemenea, apel la crearea unei "noi ordini mondiale" care sa faciliteze lupta impotriva incalzirii globale.
Tony Blair a subliniat in fata Camerei Comunelor ca acordul incheiat, vineri, la Bruxelles de statele membre ale UE demonstreaza ca blocul comunitar poate juca rolul "unui adevarat lider (fata) de restul lumii" in domeniul ecologic. Pentru David Cameron, care a salutat, de asemenea, semnarea acestui acord, acest document reprezinta "dovada a ceea ce UE poate intreprinde atunci cand se concentreaza asupra unor 'subiecte adevarate'".
Brown a preferat, la randul sau, sa sublinieze euroscepticismul liderului conservator, care, potrivit lui, impiedica execitarea unei influente minime in Europa pe aceasta tema.
"Un Guvern ambivalent cu privire la viitorul Marii Britanii in Europa si aliat al fortelor reactionare din Parlamentul European nu va avea credibilitate, influenta si nici rezultate", a subliniat Brown.
Pentru actualul ministru de Finante, Guvernul trebuie sa ajute populatia britanica sa economiseasca energie prin reducerea emisiilor de dioxid de carbon. "Guvernul trebuie sa ofere sprijin concret si, de fiecare data cand e posibil, sa ofere motivatii, nu sa sanctioneze", a declarat Brown.
David Cameron, care a transformat lupta impotriva incalzirii globale intr-una dintre temele sale predilecte de la preluarea conducerii Partidului Conser- vator in urma cu 15 luni, a criticat laburisii pentru stabilirea unor obiective codate in proiectul de lege in privinta mediului care urmeaza sa fie prezentat in Camera Comunelor.
"Trebuie sa ne asiguram ca masurile anuntate de Guvern au consecinte practice si ca nu sunt doar la nivel declarativ", a precizat Cameron.
El a propus, de asemenea, fixarea unor "taxe inteligente" pentru transportul aerian pentru a determina "schimbarea comportamentelor" si reducerea emisiilor de gaze poluante.
"Principalul obiectiv este reducerea ponderii transportului aerian", a explicat el pentru BBC. "Stim ca acesta va creste. Este probabil responsabil de cinci la suta din emisiile de dioxid de carbon din prezent, dar expertii ne spun ca acestea ar putea atinge 25% pana in 2050", a adaugat el.
Conservatorii au avansat, duminica, o serie de propuneri radicale cu privire la taxarea curselor poluante sau a avioanelor pe jumatate goale. Ei prevad, de asemenea, taxarea persoanelor care calatoresc cu avionul cel putin o data pe an.
Aceasta ultima masura a fost bine primita de militantii pentru protectia mediului, dar companiile aeriene au subliniat ca risca sa reduca numarul personalului.
Un sondaj efectuat pe un esantion de 2.400 de persoane a dezvaluit, luni, ca 78% dintre britanici sunt dispusi sa plateasca de doua ori mai multe taxe in cazul in care fondurile astfel obtinute ar fi utilizate la combaterea efectului de sera.