Impartirea posturilor de prefecti nu a fost inca definitivata. PNL ar putea detine 18 posturi de prefecti si 16 de subprefecti, PD - 14 de prefecti si 12 de subprefecti, iar UDMR si PUR cate cinci posturi de prefecti. Aceste cifre ar putea suferi modificari in functie de deciziile politice ale liderilor partidelor coalitiei de guvernare.
In ceea ce priveste UDMR, Gyorgy Frunda a afirmat ca Uniunea vrea posturi de prefect in patru judete: Bistrita- Nasaud, Maramures, Arad si Covasna. In plus, UDMR vizeaza si sapte functii de subprefect: in Mures, Harghita, Bihor, Brasov, Hunedoara, Satu Mare si Salaj. La randul lor, aliatii din PUR ai PNL-PD si-au facut propriile socoteli. Umanistii ii cer lui Calin Popescu-Tariceanu prefecturile din Arges, Bacau, Brasov si Prahova. PUR vrea sa-l mentina pe actualul prefect de Arges in functie si vrea sa-si plaseze oameni de incredere in judetele Buzau, Prahova si Brasov, acolo unde a obtinut un scor bun la alegerile locale.

Algoritmul face legea

Impartirea locurilor de prefecti intre PNL si PD se va face pastrandu-se regulile protocolului Aliantei, care prevede un procent de 1,3 la 1 in favoarea PNL. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca partidul sau isi va desemna prefectii si secretarii de stat dupa ce acestia vor primi avizul Comisiei de etica al partidului, care va verifica fiecare persoana nominalizata pentru astfel de posturi. Discutiile politice referitoare la prefecti vor continua la nivelul presedintilor partidelor ce compun majoritatea parlamentara, astfel incat pana la 10 ianuarie sa se stabileasca modalitatea in care vor fi numiti prefectii.
In ceea ce priveste PD, liderul acestui partid, Emil Boc, a precizat ca, in cadrul Biroului Permanent National (BPN) de ieri, s-au luat cateva decizii de fond. Astfel, s-au stabilit criteriile de numire a prefectilor, care se vor referi la performantele politice si la competentele profesionale ale candidatilor. In plus, vor fi alesi acei oameni asupra carora nu planeaza nici o suspiciune de coruptie. BPN a hotarat ca decizia numirii prefectilor sa apartina organizatiilor locale. Boc a precizat ca se doreste ca obiectivul descentralizarii si al autonomiei locale, stabilit de Guvernul Tariceanu, sa se aplice si in cadrul PD.