Presa britanica si cea franceza comenteaza pe larg relansarea campaniei lui Ségolène Royal, candidata socialista la alegerile prezidentiale din Franta, care mizeaza pe latura sociala, "umana", trecand de la "compasiune la promisiuni", relateaza AFP.
Ségolène Royal a mizat pe compasiune si pe latura sociala, pentru a incerca sa se relanseze in cursa pentru presedintie, luni seara, in timpul unei emisiuni televizate, apreciaza presa britanica.
Intrecuta in sondaje de rivalul sau de stanga Nicolas Sarkozy, Royal "a avut o prestatie increzatoare, in special pe probleme de educatie, familie, sanatate si securitate sociala", comenteaza The Independent.
Cotidianul britanic de centru-stanga evoca gestul de compasiune facut de candidata fata de un barbat in varsta de 60 de ani, aflat in scaun cu rotile, pe care l-a luat de mana si l-a atins pe spate. "Acest incident este un cadou pentru oricine are ocazia sa pozeze in mama natiunii", precizeaza The Independent.
BBC subliniaza promisiunile sociale facute de Ségolène Royal. "Ea s-a concentrat pe proiectele de marire a salariilor, crearea de locuri de munca" si a promis ca va mari pensiile celor care primesc mai putin decat salariul minim, mentioneaza BBC. The Times apreciaza ca aceasta "se prezinta drept salvatoarea Frantei" si promite "reforme fara durere".
Presa franceza de ieri relateaza ca Ségolène Royal s-a prezentat "umana", adesea "multumita", trecand de la "compasiune la promisiuni".
Libération (de stanga) apreciaza ca aceasta "s-a plasat pe terenul cotidianului pentru a-si detalia propunerile" in fata unor "persoane despre care afirma ca se va preocupa in primul rand" si "si-a executat perfect partitura".
Cotidianul popular Le Parisien apreciaza, la randul sau, ca "in urma emisiunii, candidata socialista a iesit in avantaj".
"Ségolène Royal, intre compasiune si promisiuni", titreaza Le Figaro (conservator), amintind discutia acesteia cu o persoana cu handicap, aflata in scaun cu rotile, care avea lacrimi in ochi atunci cand a povestit despre un prieten decedat.
"In fata a 100 de francezi, candidata socialista a dorit sa se prezinte umana, dar a parut adesea crispata", scrie France-Soir. "In pofida unor pasaje bune", Royal "nu a fost intotdeauna multumita, cu o fraza lipsita de fluiditate si o anumita slabiciune, adesea in argumente", adauga publicatia.
La randul sau, presa spaniola de ieri apreciaza ca Ségolène Royal si-a folosit bine "charisma" in timpul emisiunii televizate, dar se intreaba daca acest lucru este suficient pentru a recupera decalajul fata de rivalul sau, Nicolas Sarkozy, in cursa pentru presedintie.
"Royal isi ofera oxigen in fata a opt milioane de telespectatori", titreaza cotidianul liberal El Mundo, care adauga ca, totusi, "contextul ii este favorabil clar" lui Sarkozy.
Mai critic, cotidianul ABC (de dreapta) scrie ca Royal "a avut accente lirice pentru pensionari si handicapati, insa nu a putut oferi raspunsuri concrete privind modul in care va reduce datoria publica si somajul".