Ca o dovada in plus a degringoladei interne, deciziile conducerii PSD se schimba de la o zi la alta. Dupa ce anuntau, cu numai doua zile in urma, repunerea Delegatiei Permanente in drepturi dupa ce, pe 31 ianuarie, Biroul Executiv va desemna noii membri ai acesteia, Titus Corlatean a declarat ieri ca vechea Delegatie Permanenta se va intruni deja, luni, in prima ei sedinta dupa masacrul din vara. Pentru a reda legitimitatea integrala forului (abuziv) suspendat de Adrian Nastase si pentru a-l scoate din impasul statutar pe acelasi Nastase, Corlatean a mai precizat ca Biroul Coordonator (impus fara nici o baza de Nastase in locul Delegatiei Permanente) "si-a incheiat mandatul” odata cu consumarea tuturor momentelor electorale.

De fapt, fara voia lui, Corlatean l-a incriminat pe Nastase, din moment ce a tinut sa explice ca reintronarea forului de conducere mentionat a fost dictata de nevoia existentei unei structuri executive "statutare, care sa nu poata fi contestata” in fruntea partidului - calitate pe care numai Delegatia Permanenta aleasa de ultimul Congres al PSD o poate avea. Chiar daca nu se poate vorbi despre o runda definitorie pierduta de Nastase, este evident ca liderul en-titre pierde teren in favoarea vechii garzi trandafirii. Mai mult, daca adaugam si recenta iesire la rampa a lui Marian Vanghelie (care nu s-a sfiit sa ceara demisia lui Nastase), putem considera nejustificat optimismul manifestat de Adrian Nastase dupa
intalnirea-maraton cu liderii locali: "au venit cu ideile lor si au plecat cu ideile noastre (ale liderilor centrali - n.r)”. Daca cedarile lui Nastase sunt clare, situatia lui Ion Iliescu este pusa in continuare sub semnul intrebarii, atata vreme cat nu se stie pe ce mana joaca "greii” si, prin urmare, nu se poate spune daca Ion Iliescu are sau nu vreun beneficiu din replierea lui Nastase. Sigur este ca toata floarea pesedista (cu doua exceptii notorii - Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, demisionati de buna voie din conducerea partidului odata cu numirea lor in functiile de consilier prezidential, respectiv viceguvernator al BNR) a revenit in frunte, loc de unde va supraveghea organizarea Congresului - iar in materie de organizare Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc si Dan Ioan Popescu si-au demonstrat deja calitatile. Daca asta este de bine sau de rau, numai pesedistii stiu - iar daca nu, vor afla.

PSD acuza Alianta de "politizarea” functionarimii publice

Desi atat de framantati de problemele interne, pesedistii incearca sa-si conserve oamenii pusi in importante functii administrative in timpul mandatului lor. Concret, dupa ce a politizat tot ce a prins si a obligat pana si pe cei mai obscuri sefi de birou sa se inscrie in partid, PSD reclama acum "abuzurile actualei puteri asupra angajatilor din institutiile statului”. Profund indignati, pesedistii s-au oferit deja sa asiste "victimele” actualei puteri, in acest scop anuntand crearea unui grup de juristi gata sa acorde mana de ajutor promisa, printre acestia regasindu-se nume celebre: fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, Valer Dorneanu, Ion Neagu, Antonie Iorgovan. Cum insa gura pacatosului adevar graieste, autorul anuntului, Eugen Bejenariu, a preferat o butada care confirma culpa partidului sau: "Nu cred ca este cazul ca acum sa depolitizam prin politizare”. Tot Bejenariu a mai facut si o alta declaratie interesanta: "PSD nu-si propune in nici un caz, sa ia apararea acelora care au incalcat legea ori au adus atingere demnitatii de functionar public, intelegand ca pot exista si cazuri de persoane aflate in culpa care, in mod normal, trebuie sa suporte rigorile legii”. Problema este ca aprecierile PSD-iste referitoare la culpabilitatea unor functionari, raportate la celebrul caz Bivolaru, pot fi lejer puse sub semnul indoielii. Pentru cei care au uitat, amintim ca toti parlamentarii PSD, in frunte cu Adrian Nastase, au mers in grup la Parchetul General pentru a-i lua apararea colegului Gabriel Bivolaru, deputat PDSR pe acea vreme, acuzat de diverse inginerii financiare. Cu toate ca PDSR-PSD a tipat ca din gura de sarpe ca este vorba de o vendeta politica, Justitia l-a gasit vinovat pe Bivolaru si chiar l-a bagat la racoare. Prin urmare a acestei erori de apreciere, credem ca este firesc ca opiniile PSD, referitoare la vinovati si politizari, sa fie privite macar cu un oarecare scepticism. Sigur este ca opozitia PSD nu va impiedica reprezentantii Aliantei sa purceada la ceea ce au numit "depolitizarea” (mai exact ar fi "depesedizarea”) institutiilor statului, iar promisiunea de a popula locurile ramase libere doar cu "profesionisti” ar trebui sa-i linisteasca pe cei care, scapati acum de grijile guvernarii, sunt preocupati doar de bunul mers al tarii.