Prim-vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ca sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana, de catre formatiunea sa, in cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale de anul trecut, nu a afectat imaginea liberalilor, lucru dovedit prin faptul ca, potrivit unui sondaj, peste 40% dintre romani simpatizeaza PNL.
"PNL a ajuns, azi, la cea mai ridicata cota in sondajele de opinie, de la Revolutie incoace, atat in ceea ce priveste favorabilitatea, cat si in ceea ceea ce priveste intentia de vot. Ca atare, ne-a afectat - nu neaparat sustinerea lui Mircea Geoana -, cat pozitia clara si constanta a PNL impotriva oricarui compromis cu autocratismul, cu mitocania, arbitrariul, cu lipsa de civilizatie, cu non-valoarea.
Aceasta atitudine de promovare constanta a unor idei, principii, valori in viata publica romaneasca, a dus PNL intr-o pozitie care-i permite sa aspire cu legitimitate la castigarea alegerilor din 2013", a declarat Ludovic Orban.
In opinia sa, o dovada clara in acest sens o constituie si recentul succes categoric obtinut de reprezentantul PNL, Radu Stroe, pentru functia de deputat, in fata reprezentantului PD-L, Honorius Prigoana. Rezultatul alegerilor dovedeste - potrivit lui Orban - ca, in raport cu campania prezidentiala din noiembrie, "oamenii sunt tot mai nemultumiti, iar ostilitatea si adversitatea fata de PD-L au crescut in mod evident, deoarece a devenit clar, pentru toata lumea, ca nu s-a schimbat nimic".
Ludovic Orban a mai declarat pentru AGERPRES ca, desi mesajul de "revolutie a bunului simt", promovat de candidatul Crin Antonescu la prezidentiale, nu a fost incununat de succesul scontat, liberalii nu vor abdica de la acest principiu. "Peste 80% din populatia Romaniei este caracterizata de comportament de bun simt, decent, civilizat, sunt oameni cu frica lui Dumnezeu, care convietuiesc rezonabil si rational in societate.
Mesajul nostru a fost acela de a aduce bunul simt in viata publica, de a inlocui politicienii care fura, mint, ameninta, care se imbogatesc, care isi bat joc de cetateni, care folosesc puterea in mod abuziv, cu oameni care sa aiba cei 7 ani de-acasa, sa respecte normele morale, firesti, intr-o societate democratica, mai ales crestina, sa aiba, cu adevarat, misiunea interna de a servi interesul public si de a actiona pentru a rezolva problemele cetatenilor", a spus Orban.
In opinia sa, este posibil ca mesajul sa nu fi fost tradus in cel mai eficient mod, pentru a penetra in electoratul larg. In plus - crede el - este nevoie de un timp pentru ca mesajul sa ajunga la fiecare dintre cetateni, dar este convins ca mesajul va fi imbratisat de tot mai multi romani.
"Uitati-va la ceea ce a facut Traian Basescu dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta. Daca ar fi anuntat public, inainte de alegeri, ca il va pune premier tot pe Emil Boc si ca ministri pe Elena Udrea si Radu Berceanu, nu ar mai fi castigat Cotrocenii. Dar, dupa ce s-a vazut ales, a repus in functii intreaga lui camarila, care a facut un imens rau tarii si care a demonstrat ca nu are capacitatea, competenta si bunavointa de a prezenta solutii de scoatere a Romaniei din criza", a spus Orban.
Cu toate acestea, Orban a declarat pentru AGERPRES ca nu se asteapta la alegeri anticipate, intrucat ‘‘cele sapte procese electorale din ultimii doi ani au epuizat Romania‘‘.