Andrei Alexandru are o rubrica in ziarul online Ultima ora. Rubrica este intitulata "De la prima ora, la ultima ora". Puteti citi in continuare postarea din 5 februarie 2011, intitulata "Principiul dominoului". Prima piesa cade peste cea din fata, care cade peste cea din fata, care cade peste cea din fata, pana cad toate.
• Traian Basescu, asa cum reiese din comportamentul sau de persoana publica, dar si din putinele intamplari domestice scapate in presa, este de formatie preponderent militara. Nu stiu, cum au evoluat lucrurile dupa Revolutie, dar inainte, cand Basescu s-a format ca ofiter, militarii de cariera stiau bine cateva sintagme: "Ordinul se executa, nu se discuta!", "Raportezi executarea ordinului !", "Permiteti sa raportez !", "M-am prezentat la ordinele dvs. !". Toate acestea deveneau deformatie profesionala si le intra ireversibil in sange. Armata, prin definitie si prin militarii care o compun, este un organism construit pe ierarhii si disciplina stricta, fara nici o legatura cu normele democratiei.
• Ca presedinte al Romaniei, Traian Basescu a jurat sa fie garantul Constitutiei, al libertatilor democratice consacrate de aceasta. Pentru un om cu o cultura politica sumara, care si-a desavarsit educatia in porturile lumii printre contrabandisti si femei usoare, alegerea intre ordinul de tip militar si democratia parlamentara a fost simpla si comoda. A ales sa fie presedinte-jucator, alegere care, practic, a inlocuit democratia consacrata in Constitutie cu ordinele de factura militara emise de cel mai inalt demnitar al Statului, catre toate institutiile Statului. Suntem totusi in Europa, suntem dupa o Revolutie impotriva totalitarismului, asa ca era absolut necesara salvarea unor reziduuri sau aparente ale respectarii principiilor democratice. Asadar, presedintele a ales sa dea ordine tuturor, dar, simultan, sa creeze impresia ca respecta democratia si separatia puterilor in stat. Acest "modus operandi" a functionat mai eficient dupa plecarea lui Tariceanu de la Guvern, iar acum, in ultima vreme, dupa ce a eliminat orice rezistenta din partea conducerilor institutiilor Statului, presedintele nici macar nu se mai osteneste sa pastreze vreo aparenta de respect.
• Pentru punerea in functiune a acestui "modus operandi" a fost nevoie de complici si mijloace. Mijloacele le-a ales dintre cele clasice, aflate la indemana sa si care, pe termen scurt, nu dau gres: bani, privilegii, santaje, amenintari cu dosare, asmutirea unora impotriva altora s.a. Cand dispui de astfel de mijloace, in Romania nu este deloc greu sa gasesti Complici, chiar si in randul societatii civile. Oameni suntem, nu ? Din aer nu se poate trai si nici prin tribunale sau aresturile procuraturii nu e prea placut. Complicii si-au indeplinit obligatiile, si-au primit tainul, s-au imbogatit, au capatat si ei Putere. Odata pornit, sistemul s-a extins natural si aproape implacabil. E ca un joc piramidal, gen Caritas sau FNI. Basescu e in rolul lui Stoica sau Vantu. Marii complicii si-au angajat complici mai mici si asa mai departe. Puterea cere si mai multa Putere, banii si mai multi bani, privilegiile si mai multe privilegii. " Dormiti linistiti ! Basescu lucreaza pentru voi ! ".
• Cu siguranta, ca ati vazut filme despre Mafia. Cand apareau rivalitati majore sau lucrurile mergeau prost, intalnirile intre capii Mafiei se incheiau, de regula, cu executii sau adevarate razboaie intre familii. Lucrurile merg prost, prost de tot pentru PDL si presedinte. Lumea nu-i mai vrea decat in proportie de 15% - 18% . Au recunoscut-o chiar ei. Colac peste pupaza, Ponta le-a promis puscaria. Sunt momente tensionate, rivalitati majore, a spus Valeriu Stoica. Intalnirile intre Complici se tin cu armele la vedere. Jocul piramidal nu mai are unde sa creasca. Acum Complicii nu-i mai santajeaza pe altii. Se santajeaza intre ei. Blaga vrea primul loc si a spus ca nu primeste ordine nici macar de la seful Statului, "capo di tutti capi". Frunzaverde e tare suparat. Vrea ca el sa ocupe fotoliul din capul mesei. Udrea primeste din ce in ce mai multi bani pe mana si, probabil, zambeste in sinea sa, cand isi aminteste ca lua de la clienti 2 lei pe ora in parcarile Bucurestilor. Sever Voinescu (fost societate civila), vrea un fotoliu mai sus, Boc e protejatul si preferatul lui "capo di tutti capi". Videanu e alaturi de presedinte, pentru ca are dosare grele in Justitie si altfel e pierdut. Berceanu stie ca n-are nicio sansa alaturi de "capo di tutti capi", asa ca-l sustine pe Blaga.
• Prima piesa cade peste cea din fata, care cade peste cea din fata, care cade peste cea din fata, care..., pana cad toate. Acesta e principiul dominoului. A mai ramas un singur lucru de facut. Sa cada prima piesa.