Lucian Iliescu este din anul 1996 primarul municipiului Giurgiu. Este nascut la 24 iulie 1946 in acelasi municipiu in care este acum primar.
Astazi, la zi aniversara, ne alaturam celor care isi indreapta gandurile de bine si urarile spre primarul Lucian Iliescu, dorindu-i sanatate si forta pentru a-si realize proiectele edilitare. La multi ani!
Lucian Iliescu este si presedinte al organizatiei judetene a Partidului National Liberal (PNL) Giurgiu, de care este atasat trup si suflet, declarand ca va ramane pe viata in acest partid. Cel care a facut din municipiul Giurgiu o veritabila fortareata liberala isi datoreaza autoritatea de lider sufragiului public. Lucian Iliescu a mers de patru ori in fata alegatorilor si de patru ori acestia au decis ca el este cel mai potrivit sa conduca destinele urbei de la Dunare.
Au cantarit in luarea acestor decizii calitatile de gospodar si de om de actiune ale celui care a pus interesul public mai presus de cel personal - lucru destul de rar in politica romaneasca.
Este absolvent al Facultatii de Mecanica a Institutului Politehnic Bucuresti, promotia 1969. Este laureat al Premiului de Aur al Calitatii la Paris cu SC Gabluc SRL Giurgiu si decorat cu Crucea Patriarhala a Bisericii Ortodoxe Romane.
Primarul Municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu, se afla la cel de-al patrulea mandat - cel mai bun indiciu al faptului ca este omul potrivit la locul potrivit.
Motivele pentru care giurgiuvenii i-au acordat de fiecare data increderea lor sunt seriozitatea si rezultatele muncii, acelea care se vad in oras. La 19 ani de la Revolutie, oamenii nu mai pot fi pacaliti asa usor, cu vorbe frumoase, cu promisiuni. Pentru oamni conteaza experienta si performantele de manager, de conducator, si nu neaparat cele obtinute in administratie. Oamenii apreciaza si aleg tinand cont de performante, nu doar la Giurgiu, ci peste tot in lume.
Iliescu este membru al Partidului National Liberal, presedintele Filialei judetene a partidului. Singurul slogan care i se potriveste perfect este "Prin noi insine". Este chiar deviza liberalilor, a oamenilor de actiune, a oamenilor care se straduiesc sa rezolve treburile prin fortele proprii, care cauta raspunsuri, care invata toata viata si vor sa faca performanta. Este un bun manager, un om activ, care analizeaza lucrurile in evolutia lor, nu doar pe moment, care isi face planuri bine fundamentate pe prognoze, dar care adauga apoi si un strop de curaj. Toate astea tin de spiritul intreprinzator si definesc insasi esenta liberalismului.
Aductiunea de gaze naturale este cea mai mare realizare a municipiului Giurgiu. Timp de 12 ani Lucian Iliescu a facut demersuri si rugaminti pe la toate guvernele si pe la toti ministrii. Giurgiu era singura resedinta de judet din sudul tarii care ramasese neracordata la reteaua de gaze naturale, dar cu ajutorul guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, in 2006 s-a deschis investitia si in 2008 s-a inceput furnizarea gazelor naturale catre primii consumatori. Aductiunea de gaze s-a dovedit extrem de importanta: intai, pentru ca Uzina Termoelectrica furnizeaza populatiei energie termica produsa doar de cazanele care functioneaza cu gaze, iar in lipsa gazelor giurgiuvenii ar fi avut o problema aproape insurmontabila in privinta incalzirii locuintelor; in al doilea rand, odata cu gazele naturale au venit si primii investitori seriosi in domeniul productiv.
Mai exact, in noiembrie 2008 s-a pus piatra de temelie a unei fabrici de produse din tabla de otel, construita de puternicul concern austriac Voestalpine A.G.. Foarte important este si proiectul finantat cu fonduri europene de mediu, proiect de extindere si modernizare a retelelor de alimentare cu apa si de canalizare, inceput in 2008 si la finalul caruia, in 2012, Giurgiu va beneficia de aceste utilitati pe toata suprafata sa, va avea mai multe bazine de colectare a apelor uzate si o statie de tratare a apelor la standarde europene.
Resursele clasice sunt tot mai putine si mai scumpe. La Giurgiu se experimenteaza tehnologii neconventionale - utilizarea panourilor solare pentru incalzirea si furnizarea apei calde menajere, prin parteneriatul cu Ministerul Mediului din Danemarca.
Aproape toate punctele termice si de contorizare a energiei termice la nivel de scara sunt modernizate. O idee mai veche este construirea unei centrale pe biomasa; impreuna cu partenerii danezi se lucreaza la un proiect pentru o centrala solara de mare capacitate.
Din cauza crizei economice, Lucian Iliescu este ingrijorat de posibilitatea de incetinire a ritmului de realizare a unor investitii mari, importante pentru dezvoltarea orasului. Este vorba despre proiecte imobiliare si in domeniul turismului, de construirea unui nou port de marfuri, de extinderea activitatii in Zona Libera.
Giurgiu este port la malul Dunarii si are un potential turistic insuficient exploatat, iar primaria are intentia sa stimuleze acest capitol. Astfel, intr-o o fosta tabara scolara dintr-o padure aflata foarte aproape de municipiu, este in curs amenajarea unui complex turistic si de agrement pentru copii si tineret. Cu finantare din fonduri Phare CBC este amenajat un lac de agreement, inclus intr-un circuit turistic cultural Giurgiu - Ruse, Romania - Bulgaria.
Obiectivele principale asupra carora Lucian Iliescu isi concentreaza atentia si resursele in 2009 sunt doua mari proiecte, ambele cu finantare europeana: proiectul din domeniul apa/apa uzata si proiectul de management integrat al deseurilor.
Desi municipiul Giurgiu este cel mai mare producator de deseuri din judet, groapa de gunoi a orasului a fost inchisa la 31 decembrie 2007, fara a se fi realizat un depozit ecologic, la standarde europene, care sa serveasca zona de sud a judetului. In aceste conditii, incepand cu 1 ianuarie 2008 deseurile colectate din municipiu au fost transportate pana aproape de Bucuresti, la depozitele de la Glina si apoi de la Vidra, cu costuri foarte mari.
Proiectul depozitului ecologic de deseuri, in apropiere de Giurgiu, de 30 de milioane de euro, rezolva multe probleme: statii de sortare finala si statii de reciclare a unor categorii de deseuri, iar in judet vor fi amenajate platforme de depozitare intermediara si se va pune capat si dezordinii din mediul rural, in ceea ce priveste gunoaiele.
Alte proiecte ale primarului Lucian Iliescu sunt construirea unui bloc de locuinte sociale, a unei gradinite si a unui campus preuniversitar, reabilitarea si punerea in valoare a unor vestigii istorice giurgiuvene.
Toate proiectele sunt dificil de pus in practica, mai ales acum, cand PNL este in opozitie.