Consiliul Judetean al PSD Satu Mare care s-a intrunit ieri pentru a-si alege cei 11 vicepresedinti a luat o intorsatura neasteptata dupa ce prim-vicepresedintele ales joi, Ioan Tou, a anuntat ca demisioneaza din functie si dupa ce alti sase din fostii vicepresedinti au anuntat ca renunta sa mai faca echipa cu actualul presedinte Gheorghe Ciocan si nu mai candideaza. Conform obiceiului casei, ca sa-l citam chiar pe unul dintre delegati, Consiliul Judetean al PSD a inceput cu aproape o ora intirziere din cauza negocierilor care s-au purtat si de aceasta data in culise. si, dupa cum arata rezultatul, negocierile au fost mai fructuoase decit in sedinta din urma cu cinci zile, pesedistii preferind de aceasta data sa isi spele rufele in familie.

Proaspatul prim-vicepre-sedinte Ioan Tou a demisionat pe motive de incompatibilitate

La inceputul sedintei, prim-vicepresedintele Ioan Tou a anuntat ca renunta la functie din cauza politicii firmei pe care o reprezinta (OMV) si a rugat Consiliul sa ia act de demisia sa, dar a precizat ca va ramine membru in Biroul Judetean. Din exces de zel sau nestiinta, presedintele organizatiei judetene, Gheorghe Ciocan, a supus la vot demisia lui Tou, insa cei 93 de membri prezenti au refuzat sa ridice miinile motivind ca o demisie este un act unilateral de vointa si nu trebuie aprobata. Demisia lui Ioan Tou a fost urmata de o pozitie a lui Vasile Fernea, care a cerut sa fie reluat votul pentru alegerea secretarului executiv deoarece in sedinta de saptamina trecuta a fost ales nestatutar, prin vot deschis, si nu prin vot secret. si trezorierul Gabriel Mihali s-a raliat propunerii lui Fernea, fiind facute propuneri si pentru aceste functii pe linga cea de prim-vicepresedinte ramasa vacanta si pe linga cele 11 de vicepresedinti.

sase fosti vicepresedinti au renuntat sa mai candideze, iar parlamentarii au ramas pe dinafara

Comisia de propuneri a propus pentru functia de prim-vicepresedinte pe Dorel Coica, marele perdant si unicul contracandidat al lui Gheorghe Ciocan la alegerile pentru functia de presedinte al organizatiei judetene, vicepresedinti pe Mircea Ardelean, Eugenia Sabau, Gheorghe Lungu, Alin Rusu, Voicu Rusu, Ioan Viman, Gavril Tautu, Nicolae Bura, Vasile Mitrasca, Rodica Maxi si Dumitru Pop, secretar executiv pe Vasile Fernea si trezorier pe Gabriel Mihali. Din sala au fost propusi pentru functia de vicepresedinte Mihai Ciorba, Ioan Vidreanu si Gheorghe Sava, dar primii doi au anuntat ca nu doresc sa mai candideze in aceste conditii. Mihai Ciorba a precizat ca va fi alaturi de conducerea aleasa in mod democratic. La fel, unul dintre cei 11 candidati propusi de Comisie pentru functia de vicepresedinte, Gheorghe Lungu, a anuntat ca se retrage fara a preciza motivele. si fostul vicepresedinte Octavian Petric a anuntat ca nu mai candideaza la un nou mandat de vicepresedinte deoarece "nu pot face parte din acest Birou”. "Am crezut ca vom avea in sfirsit alegeri democratice dar aici toata lumea ridica mina cind trebuie si cind nu trebuie. Nu pot candida in aceste conditii”, a declarat Petric in fata celor 93 de membri ai Consiliului Judetean. Vicepresedintii Mircea Govor si Vasile Pasca au anuntat inca inaintea Conferintei Judetene a PSD ca nu vor candida la un nou mandat. Surprinzator este ca parlamentarii PSD de Satu Mare, deputatul Mihaela Rusu si senatorul Sever ster nu au fost propusi si alesi in functii de conducere.

Prim-vicele Coica vrea sa ramina "in coasta presedintelui”

Votul a decurs fara probleme si pe fondul unor voci din sala, care reprosau prezenta unora sau absenta altora pe buletinul de vot pentru alegerea vicepresedintilor, toti cei propusi au fost alesi pe functiile pentru care au candidat. Dorel Coica a obtinut 89 din cele 93 de voturi, fiind aplaudat la scena deschisa de cei prezenti. Au existat insa si voci care au criticat candidatura acestuia dind de inteles ca pentru schimbarea de peste doi ani PSD are nevoie de o alta echipa decit cea condusa de Coica.

Intrebat de reporterul GNV de ce a acceptat sa candideze la functia de prim-vicepresedinte in conditiile in care a refuzat acest lucru in timpul Conferintei Judetene de saptamina trecuta, Dorel Coica a declarat ca "Am vrut sa ramin in coasta presedintelui. Este o decizie pentru un timp scurt. Daca vad dupa o luna ca nu este democratie si corectitudine in partid voi pleca. Vreau ca Delegatia Permanenta sa fie cea care conduce partidul”. Pe de alta parte, Coica s-a angajat in fata celor care l-au ales ca va merge pe descentralizarea puterii din partid, ca va sprijini tinerii si femeile si si-a exprimat speranta ca "presedintele Gheorghe Ciocan a invatat ceva din lectia pe care i-am dat-o”.