Ministrul de externe Teodor Baconschi a recunoscut luni seara ca locul obtinut de Romania in componenta serviciului diplomatic european nu este cel dorit si a reafirmat ca trebuie respectat echilibrul geografic, considerand ca pana acum "cei mari si-au luat partea leului".

"In prezent, rezultatul este deceptionant. Adica doar un maghiar si un lituanian au reusit sa se plaseze pe orbita serviciului la nivel de sef de delegatie. Principiul ca o treime din componenta serviciului provine din diplomatiile statelor membre trebuie neaparat respectat. Altminteri, nu respectam echilibrul geografic si nu dam legitimitate acestui instrument prin care UE se ambitioneaza sa se pozitioneze ca actor global", a declarat Baconschi.
Un raport dat publicitatii de Institutul polonez pentru afaceri internationale (PISM) arata ca singurii membri noi ai UE care vor primi posturi de ambasadori in cadrul noului serviciu diplomatic al UE sunt Ungaria (ambasador UE in Norvegia) si Lituania (ambasador in Afganistan).
Raportul PISM acuza UE ca nu a tinut cont de regiuni sau de limbi atunci cand a impartit noile posturi. Majoritatea ambasadorilor provin din Franta, Italia, Belgia si Germania. Ambasadorul UE in Rusia va fi spaniol, cel din Ucraina va fi portughez, cel din Armenia italian, iar cel din Azerbaidjan belgian.
Infiintarea serviciului este una dintre cele mai importante schimbari introduse prin Tratatul de la Lisabona, care a intrat in vigoare in 1 decembrie 2009. Acesta vizeaza sa faca actiunile externe ale UE mai coerente si mai eficiente, sporind astfel influenta UE in lume. Serviciul o va ajuta pe sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, sa isi indeplineasca mandatul si va lucra in cooperare cu serviciile diplomatice din statele membre.
Ministrul Baconschi a spus luni seara in emisiunea de la TVR ca "deocamdata, noii membri sunt clar penalizati", adaugand insa ca "procesul (de creare a serviciului diplomatic european - n.r.) este in curs". "Ni se promit niste pozitii relevante in schema de conducere a Centralei de la Bruxelles", a precizat ministrul roman de externe.
Intrebat de ce sunt penalizati noii membri ai UE in procesul de impartire a functiilor in cadrul serviciului diplomatic european, Baconschi a raspuns ca "cei mari isi iau partea leului". "Pe de-o parte, functionarii din Comisie care se cunosc unii pe altii se favorizeaza. Pe de alta parte, statele mari, care au o pondere politica foarte mare, au tendinta de a-si adjudeca, prin negocieri netransparente uneori, pozitiile cele mai relevante", a acuzat Baconschi.
Ministrul de externe a declarat si la conferinta de bilant dupa sase luni de la preluarea mandatului ca Romania este nemultumita de lipsa de transparenta in ceea ce priveste formarea serviciului diplomatic european. El a afirmat atunci ca Bucurestiul vizeaza un post de director in Centrala de la Bruxelles, dar si posturi de sef si adjunct de sef de delegatie.