Desi oficial campania electorala nu a inceput, cele doua tabere au inceput sa scoata artileria grea a acuzelor. Liderul Partidului Initiativa Nationala (PIN), Cozmin Gusa, a venit pregatit la conferinta de presa de ieri a partidului pe care-l conduce cu un "Top 10" al sustinatorilor presedintelui Traian Basescu.
In replica la acuzatiile facute de Basescu la adresa celor 322 de parlamentari care au votat pentru suspendarea sa, Cozmin Gusa a prezentat presei o lista a celor mai vocali si vizibili sustinatori ai presedintelui suspendat, trecand in revista problemele acestora de imagine, prezentate de-a lungul vremii in mass-media. Pe lista lui Gusa sunt inclusi Vasile Blaga, Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Cezar Preda, Elena Udrea, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica si Monica Macovei.
Despre fostul ministru de Interne Vasile Blaga, Cozmin Gusa a afirmat ca este cunoscut ca "om de incredere al sistemului totalitar" de pana in 1989. Printre alte acuze aduse, liderul PIN a precizat ca Blaga este unul dintre cei responsabili de fuga omului de afaceri Omar Hayssam.

Afaceri si iar afaceri

Adriean Videanu a fost catalogat de liderul PIN ca fiind "fost client al guvernarii Nastase in ceea ce priveste concesiunile pentru exploatarea marmurei si a reprezentat cu succes interesele de afaceri, dar mai putin pe ale cetatenilor". Gusa a mai sustinut ca primarul Capitalei a fost, totodata, implicat in afacerile "Petrom-Teleorman" sau "Apartamentul".
Radu Berceanu, sustine Gusa, a fost implicat - cand a fost ministru in guvernarea 1996-2000 - in afacerea "China". Liderul PIN a mentionat si alte afaceri pe care Berceanu le-ar fi girat cu propria-i influenta: "Electrica", "Sun Oil", precum si contractul "Eurofinances" si privatizarea "Metav SA Bucuresti". Pe Cezar Preda, Gusa l-a catalogat drept omul de incredere a lui Traian Basescu, incredere castigata prin "afacerile sale cu gunoi".
In privinta Elenei Udrea, Gusa a amintit doar contractul dubios incheiat cu RAAPPS, din care ar fi castigat peste 700 de milioane de lei vechi. Potrivit lui Gusa, Theodor Stolojan a fost implicat in mai multe afaceri controversate, precum "Mega Power" si contractul incheiat intre Tofan Grup si MApN pentru furnizarea de anvelope, "Loteria", "ALRO", "Petrom" si "Rafo".
Despre Gheorghe Flutur, liderul PIN a mentionat ca presa a scris ca ar fi scapat de 5 dosare penale numai la interventia lui Theodor Stolojan pe langa presedintele Basescu. Un alt lider PLD, Valeriu Stoica, a fost acuzat de Gusa ca ar fi implicat in scandalul adoptiilor ilegale de copii si al banilor de la FPS directionati catre apropiati in perioada in care era ministru, precum si in falimentarea Bancii Internationale a Religiilor.
Ultimul nominalizat pe lista lui Gusa este fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, care isi ascunde trecutul de procuror comunist, numele acesteia fiind legat si de scandalul legat de modul in care si-au obtinut casa in instanta parintii acesteia.