Scutiti de orice surpriza prezidentiala de aceasta data, politicienii si-au petrecut in tihna sfarsitul de saptamana. Ca urmare, la nivel central, puterea nu s-a facut simtita, iar opozitia s-a multumit, prin intermediul lui Sorin Oprescu, doar cu o revenire asupra crizei din sanatate - istorie, datorii, subfinantare, legea spitalelor, etc. In ceea ce priveste latura strict politica, Oprescu s-a multumit sa declare ca PSD „nu este un partid de corupti” chiar daca unii dintre membrii sai sunt anchetati de organele judiciare si sa aprecieze, in context, ca intrarea lui Dan Ioan Popescu in colimatoriul Parchetului „nu este iesita din comun”, ci tine de incercarea de „discreditare” a social-democratilor ajunsi in opozitie.
Acalmia Capitalei a fost insa contracarata la Targu-Mures, unde radicalii maghiari au revenit in forta asupra unui subiect extrem de sensibil: autonomia asa numitului „Tinut Secuiesc”, pe care Consiliul National Secuiesc pofteste sa o obtina fara zabava. Dupa cum se stie, CNS vrea ca regiunea de dezvoltare in care sunt incluse si cele trei judete cu populatie predominant maghiara - Harghita, Covasna si Mures - sa nu mai fie „infestata” de prezenta unor judete unde romanii sunt majoritari, in viziunea fratilor minoritari o asemenea fapta diminuand pe nedrept ponderea maghiarilor. Mai mult, CNS vrea ca limba maghiara sa fie „de rang egal cu cea a statului (romana - n.r.)” si sa devina obligatorie pentru reprezentantii ordinii publice si autoritatilor locale. Respinsi deja de legislativ, radicalii maghiari au redepus un proiect referitor la obtinerea autonomiei la Parlament si au declarat ca-l vor depune si de 100 de ori daca va fi necesar. Intre timp, ei tin mortis sa organizeze un referendum pe tema - demers respins pana acum - si ameninta ca se vor plange la CEDO daca autoritatile romane nu le indeplinesc pofta.

Maghiarii scormonesc din nou dupa autonomie

Cum liderii UDMR - mult mai diplomati - nu sustin actiunile in forta ale CNS, Marko Bela si restul moderatilor au fost si ei criticati de presedintele CNS, Csapo Jozsef. Interesant este ca unii istorici sustin ca secuii nu au nici in clin, nici in maneca cu urmasii hoardei lui Attila, ci ar fi neam de traci - deci veri buni cu romanii, maghiarizati de-a lungul secolelor de ocupatie ungara a Ardealului (operatiune in care ungurii au excelat). Existenta secuilor blonzi si cu ochi deschisi la culoare este un argument serios in favoarea acestei teorii. Ca urmare, dincolo de faptul ca este absurda (si culpabila) incercarea de enclavizare a Romaniei, nu ar fi exclus ca intrega pledoarie a CSM sa aiba, de fapt, picioare de lut pe care scormonirea istoriei mai departe de Dictatul de la Viena sa le darame fara mila, in pofida aplombului maghiarilor.