Deputatul conservator Bogdan Liviu Ciuca este multumit de faptul ca limba romana isi va relua statutul de limba nationala in regiunile in care populatia romana este minoritara. Aceasta se datoreaza faptului ca, saptamana trecuta, doua proiecte PC, care vizeaza judetele in care populatia romana este minoritara, au reusit sa treaca de Camera Deputatilor.

"Unul dintre proiecte face referire la faptul ca noi dorim ca limba romana sa fie invatata din clasa I, indiferent de scoala si unde se afla acea scoala, chiar daca se afla in Harghita sau Covasna. Noi dorim ca abecedarele tuturor copiilor din Romania, care invata in Romania, sa fie in limba romana, deci sa fie la fel, limba romana sa se invete astfel cu titlu obligatoriu din prima clasa", a spus Ciuca.

Cel de-al doilea proiect conservator face referire la situatia profesorilor de limba romana care se gasesc foarte rar in zonele cu populatie romana minoritara. Astfel, pentru ca invatamantul in limba romana sa fie de o calitate superioara, trebuie stimulate cadrele didactice, pentru a se putea instala in acele zone si pentru a preda in limba romana.