Liga Pro Europa din Targu Mures, un reprezentant activ al societatii civile din Romania, a anuntat ieri ca a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) in cazul senatorilor PRM Corneliu Vadim Tudor (foto) si Gheorghe Funar. Conducerea Ligii Pro Europa a precizat, conform unui comunicat de presa, ca gestul este urmarea a€žgravelor injurii formulate de cei doi senatori PRM la adresa comunitatii maghiare din Romaniaa€œ, la dezbaterile proiectului Legii Minoritatilor Nationale din Romania. Potrivit sursei citate, a€žsub pretextul unor dezbateri parlamentare pe marginea proiectului Legii privind Statutul Minoritatilor Nationale din Romania, senatorii Corneliu Vadim Tudor si Gheorghe Funar au formulat, in zilele de 29 septembrie, 20 octombrie si 24 octombrie 2005, grave injurii la adresa comunitatii maghiare din Romaniaa€œ. Astfel, Liga Pro Europa solicita CNCD a€žsanctionarea celor doi senatori PRM, avand in vedere prevederile Ordonantei nr. 137/2000a€œ privind contraventiile, potrivit sursei citate.Totodata, intrucat legea mentionata sanctioneaza orice comportament manifestat in public, a€žavand caracter de propaganda nationalist-sovina, de instigare la ura rasiala sau nationalaa€œ, cei doi senatori PRM sunt pasibili de sanctiune contraventionala.
Pe de alta parte, partidele Coalitiei guvernamentale au criticat discursul rostit luni in plenul Senatului de catre liderul PRM CV Tudor si au respins a€žin mod ferma€œ utilizarea pe scena politica romaneasca a oricarei forme de discurs extremist si nationalist. Partidele de la putere au apreciat ca, cu 14 luni inainte de intrarea in familia europeana, a€žeste inacceptabila resuscitarea unui discurs care urmareste doar sa semene teama si suspiciune intre cetatenii romani, pe criterii etnicea€œ, in opinia Coalitiei, acest tip de comportament are un caracter a€žperiferica€œ.
De asemenea, liderii partidelor din arcul guvernamental au cerut si reprezentantilor PSD sa ia atitudine in acest sens si au asigurat opinia publica de faptul ca vor continua sa consolideze statul de drept si sa promoveze diversitatea si multiculturalismul. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a rostit un discurs vehement luni in Senat, la sedinta soldata cu respingerea Statutului minoritatilor, afirmand ca UDMR este o organizatie terorista si antieuropeana.