Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, la Turnu Magurele, la finalul Comitetului Executiv, ca a propus o intalnire intre liderul PSD, cel al PDL si seful statului, pentru a-l avertiza pe Basescu sa nu mai interfereze cu Executivul.
Iliescu a afirmat ca mesajul politic esential al CExN al PSD este ca ar fi nevoie de o intalnire intre Mircea Geoana, Emil Boc si Traian Basescu, pentru clarificarea modului de raportare al sefului statului la Executiv si la coalitia guvernamentala.
"Elementul perturbator cel mai grav in intreaga functionare a statului este comportamentul lui Traian Basescu. Eu cred ca nu are datele necesare, nu are pregatirea necesara, nu are cultura necesara pentru un sef de stat. Dar un om de bun-simt respecta regulile Constitutiei, un om de bun-simt trebuie sa aiba simtul masurii. Asta ii lipseste domnului Basescu", a spus el.
Presedintele de onoare al PSD a apreciat ca social-democratii trebuie sa trasmita sefului statului si partenerilor de coalitie ca este intolerabila raportarea lui Basescu la actiunile Guvernului.
"Mesajul principal este ca PSD nu poate sa tolereze acest comportament. Dansul are impresia ca isi poate permite orice, or noi consideram asta inadmisibil", a continuat el.
Iliescu a afirmat ca PSD ar trebui "sa puna piciorul in prag" si sa avertizeze atat PDL, cat si pe Traian Basescu.
"Trebuie sa punem piciorul in prag, sa avertizam partenerii de coalitie sa respecte protocolul. In al doilea rand, domnul Basescu trebuie sa stie ca guvernul acesta nu este la dispozitia domniei sale. Trebuie sa stie ca asa ceva nu se accepta, ca PSD este un partid responsabil", a spus Iliescu.
El a argumentat ca PSD trebuie sa dea public un astfel de mesaj de fermitate intrucat liderii de la centru sunt interpelati de votantii, militantii si simpatizantii partidului si intrebati "cum de accepta PSD sa fie incalecat in asa fel".
Liderul PSD Mircea Geoana a declarat, vineri, dupa sedinta conducerii partidului, ca a sosit momentul unei clarificari "nete" privind imixtiunea nepermisa a presedintelui Basescu in activitatea Guvernului, apreciind ca seful statului este un factor de "instabilitate" si un factor "care afecteaza".