Magistratul Lidia Barbulescu a fost aleasa ieri presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu majoritate de voturi, de Sectia de judecatori a CSM, propunerea urmand sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu. Lidia Barbulescu (foto), interimar la conducerea instantei supreme de la pensionarea lui Nicolae Popa, este prima femeie votata la sefia ICCJ.
Sectia pentru judecatori a CSM a discutat ieri candidaturile pentru presedintia instantei supreme, functie vacanta dupa pensionarea lui Nicolae Popa, magistratii care si-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Barbulescu, Gabriela Barsan, Elena Carcei, Danut Cornoiu si Iulian Dragomir.
Danut Cornoiu nu a mai intrat in cursa, pentru ca Sectia pentru judecatori a decis ca nu indeplineste conditiile, din cauza ca a fost sanctionat disciplinar.
Potrivit legii, presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin doi ani.
Seful statului nu poate refuza numirea in functiile de conducere mentionate decat motivat, aducand la cunostinta Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului. Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
Lidia Barbulescu, de 54 de ani, este, din septembrie presedinte interimar al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in locul lui Nicolae Popa.