Gandul informeaza ca Traian Basescu a discutat, marti, la Cotroceni, cu liderii opozitiei despre revizuirea Constitutiei - proiect declarat neconstitutional, in anumite puncte, de catre CCR - si despre reorganizarea administrativa - subiect care a starnit controverse diplomatice si dispute politice.
USL a fost invitata de la ora 14.00. Conducerea USL a stabilit, luni, mandatul cu care s-a prezentat, marti, la consultarile cu seful statului, Traian Basescu, caruia i-a transmis pozitiile sale conform carora revizuirea Constitutiei sa aiba loc in Legislativul viitor, iar desfiintarea actualelor judete este inacceptabila.
Subiectul care a starnit cele mai aprinse dispute politice si controverse diplomatice a fost cel legat de reorganizarea teritorial-administrativa, idee lansata si sustinuta de Basescu.
Consultarile de la Cotroceni au inceput cu o oferta a lui Traian Basescu pentru USL: parlament bicameral in schimbul acceptarii noii harti a Romaniei cu 8 megajudete in locul celor 41 de judete (in realitate, regiuni grupand in medie cate 5 din actualele judete).
Traian Basescu le-a spus lui Victor Ponta si lui Crin Antonescu, singurii reprezentanti ai USL trimisi la Cotroceni, ca i se pare rezonabila ideea de a avea mentine parlamentul bicameral in conditiile in care una dintre camere este reprezentanta regiunilor. "Este conditionat acest compromis pe care il fac eu in fata romanilor de crearea celor 8 judete mari", a spus Basescu.
Liderii opozitiei au cerut organizarea unor referendumuri locale pentru a se stabili daca populatia sustine sau nu reorganizarea teritoriala.
"Nu am venit aici pentru compromisuri, nu cu dumneavoastra. Nu facem compromisuri cu dumneavoastra" , a fost replica liderului PSD Victor Ponta la oferta sefului statului.
"Nu ati simtit niciodata ca guvernul Boc este o amenintare la adresa securitatii nationale?", a insistat Crin Antonescu la intalnirea cu Basescu.. "Acest guvern a reusit sa treaca Romania prin recesiune. Cu un guvern mai putin curajos sau competent puteam derapa", a fost raspunsul lui Basescu. "Sustineti sau nu, impiedicati procesul de reformare a tarii? Nu mai putem merge pe teoria hai sa amanam . Romania este pe un trend de reformare, partea de administrare nu poate ramane in afara procesului de reformare a statului, nu vreti sa intelegeti?", a replicat Basescu.
"Niciodata in Romania nu a existat atata coruptie la varf", a inistat Crin Antonescu.
"Cred ca le exagerati ca expresie. Romania nu este cea mai corupta tara , este departe de a fi cea mai corupta tara la nivel de perceptie din UE" , i-a raspuns Basescu.
Victor Ponta i-a spus lui Basescu ca USL vrea organizarea de alegeri anticipate in aceasta toamna, in noiembrie. "Propuneti sa intram intr-o criza politica, sa declansam alegeri anticipate?. In mod categoric orice propunere de vulnerabilizare a vietii politice este exclusa. Nu sustin, impingerea tarii in alegeri anticipate acum. Va strica echilibrele fragile care s-au obtinut pana acum", a fost replica lui Basescu.
"Daca suntem aici consideram ca Romania este intr-o situatie grava care necesita un minim dialog putere-opozitie. (...) Desfintarea judetelor nu o acceptam. Nu acceptam sa apara pe harta Romaniei conturul de tragica amintire al dictatului de la Trianon. (...) Cu judetele, pana la urma nu are rost sa intram in detalii. Dumneavoastra, intr-o seara, ati trecut pe la Guvern, ati gasit acolo 7-8 amici si le-ati spus cate judete, cum, ce fel. Insuficient pentru noi. Atunci raspunsul punctual este: 'Stop'. Deci, noi nu votam nicio formula, hotarata de o singura persoana in doua saptamani, de reorganizare administrativa", i-a spus Crin Antonescu presedintelui Traian Basescu.

Presedintele PSD Victor Ponta a reluat in fata presei propunerile USL prezentate sefului statului

• Infiintarea, pana la 15 iulie, a unui comitet anticriza putere - opozitie - BNR
• Schimbarea guvernului cu unul tranzitoriu format din tehnocrati, care sa isi asume sa puna in aplicare imediat aceste masuri economice, organizarea de alegeri anticipate
• Sa adoptam legea electorala privind reducerea numarului de parlamentari
• Sa organizam alegeri parlamentare pana pe 30 noiembrie
• Dupa alegeri, cu un parlament legitim sa discutam despre revizuirea Constitutiei si organizarea administrativ-teritoriala, cu termen 15 aprilie
• Referendum pentru Constitutie simultan cu alegerile locale