Pesedistii vilceni nu au fost in stare sa-si aleaga liderul. In fata lui Adrian Nastase, liderul partidului, sefii filialelor locale au lasat orgoliile si interesele personale sa incalce disciplina de partid. Nu au fost respectate procedura de vot si nici recomandarea de a vota cu x sau cu y facuta de "personalitatile" influente ale partidului. In urma votului nu a fost desemnat nici un cistigator, deoarece s-a constatat ca in urna erau mai multe buletine de vot decit alegatori.

In sala mare a Casei Sindicatelor a avut loc joi seara Conferinta Organizatiei Judetene a PSD Vilcea pentru analiza situatiei in care se afla in prezent fostul partid de guvernamint si, totodata, pentru alegerea unui nou lider. Candidatii pentru acest post au fost Ion Cilea, actualul lider al PSD, si Aurel Vladoiu, presedinte executiv in organizatia judeteana a partidului. Biroul Executiv Judetean al PSD a dezbatut cauzele mai mult sau mai putin obiective care au dus la pierderea alegerilor locale, parlamentare si prezidentiale. Cu toate acestea, in discursul prezentat in fata lui Adrian Nastase, presedintele PSD, si a celor aproximativ 500 de persoane, Ion Cilea, liderul PSD Vilcea, a ajuns la concluzia ca la Vilcea fostul partid de guvernamint a pierdut principalele functii de conducere ale judetului, insa a cistigat alegerile. Aceasta concluzie a fost insa combatuta cu argumente clare de liderii organizatiilor locale prezenti la intrunire. Printre principalele cauze care au dus la declinul PSD, in opinia unora, s-a numarat si conflictul existent intre generatii, precum si luptele interne, care au fost date pentru sefia organizatiei judetene imediat dupa suspendarea din functie a fostului lider, Iulian Comanescu. Existenta acestora a fost recunoscuta chiar si de Adrian Nastase. "Am venit la Vilcea de mai multe ori si de fiecare data am descoperit ca exista probleme legate de conducere. Nu doresc sa fac publice problemele existente, insa le cunoastem bine. Pierderea alegerilor locale a creat o mare tensiune la Rimnicu Vilcea. Am incercat sa gasim solutii, provizorii ce-i drept. Sper ca astazi, in urma alegerii liderului organizatiei, sa se restabileasca armonia", a declarat Adrian Nastase la conferinta de presa. In acelasi timp, in sala mare a Casei Sindicatelor, unde erau organizate alegerile, fiecare pesedist vota dupa cum il taia capul, chiar daca avea sau nu delegatie. Astfel s-a ajuns la o incurcatura de proportii, care a dat peste cap intreaga actiune de alegere a unui nou presedinte.

Alegatorii au votat si au sters-o

Comisia de numarare a voturilor a dat celor prezenti in sala 503 buletine de vot. Dupa ce si-au exprimat in mod "democratic" optiunea, foarte multi votanti nu au mai predat delegatiile si ecusoanele in baza carora ar fi trebuit sa se desfasoare scrutinul. Acest lucru a fost recunoscut chiar de Mircea Geoana, ramas sa coordoneze intreaga actiune dupa plecarea lui Adrian Nastase. "Greseala comisiei de numarare a voturilor a fost ca nu a recuperat delegatiile de la cei care primeau buletinele de vot. Astfel s-a ajuns in situatia in care buletinele de vot sa fie 503, iar ecusoanele recuperate doar 402. Este foarte clar ca la nivelul comisiei de numarare a voturilor nu s-au respectat instructiunile. Au fost foarte multi invitati, care, desi nu aveau delegatie, au votat pe baza delegatiilor primite de la titularii cu care au venit, iar altii care aveau delegatii nu au votat. Nu are rost sa comentam de ce s-a ajuns in aceasta situatie. Se stie foarte bine acest lucru", a precizat dezamagit Mircea Geoana. Singura solutie propusa de prezidiu a fost reluarea prezentei nominale a delegatiei, dar foarte multi, indemnati de cel care a simtit ca pierde teren si s-a foit mai tot timpul sedintei de bilant, au plecat imediat dupa introducerea in urna a buletinelor de vot.

Coplesit de manevrele de culise, Ion Cilea a vrut sa renunte la sefia PSD

La scurt timp, Rovana Plumb, si ea membru in prezidiu, a trecut la recitirea listelor cu persoanele care trebuia sa voteze. La jumatatea listei, citeva zeci de persoane dintre alegatorii ramasi au parasit sala, in acest fel nemaiputindu-se stabili cine a ramas sa isi exprime din nou votul.

In acest moment de tensiune maxima, Ion Cilea s-a ridicat de la prezidiu si a spus: "Renunt eu la candidatura si il las pe domnul Vladoiu sa candideze singur. M-am saturat de mizeria care exista in acest partid", lasind sa se inteleaga ca Aurel Vladoiu s-ar afla in spatele intregii incurcaturi care s-a creat. In replica, Aurel Vladoiu a spus ca toate cele intimplate au fost pur si simplu coincidente. "Nu am nici un amestec. Toata organizarea alegerilor a fost facuta de domnul Ion Cilea. Asa ca nu are nimeni ce sa-mi reproseze. Cred ca o sa renunt si eu la candidatura, pentru ca tin foarte mult la sanatatea mea". In scurt timp, toate buletinele de vot au fost arse, iar Comisia de Arbitraj a Alegerilor a propus reluarea acestora.