Premierul Emil Boc a anuntat, luni, ca liderii coalitiei de guvernare propun asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe Codul Muncii, adaugand ca, in perioada urmatoare, vor avea loc consultari si cu grupurile parlamentare.
Liderii partidelor de guvernamant analizeaza posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe noul Cod al Muncii.
"Coalitia propune asumarea raspunderii, urmand sa avem consultari cu grupurile parlamentare, in urma carora Guvernul sa ia decizia finala. Am retinut propunerea UNPR - si am tinut cont de ea - ca, in privinta contractelor colective de munca, acestea sa fie reglementate prin lege speciala. Asta inseamna ca Legea contractelor colective de munca ramane in vigoare, nu este abrogata prin Codul Muncii. Vom continua dialogul social la toate nivelele si vom tine cont si de amendamentele parlamentarilor in cadrul procedurii de asumare a raspunderii pe Codul Muncii", a spus premierul Emil Boc.
Premierul a spus ca a acceptat propunerea UNPR in privinta contractelor colective de munca, astfel incat acestea sa fie reglementate prin lege speciala. Initial in varianta propusa de Guvern, prevedea ca legea Contractelor Colective de Munca sa fie abrogate prin noul Cod al Muncii.
Varianta guvernului mai propune amenzi uriase pentru munca la negru, termen de cel mult 36 de luni pentru contractele pe durata determinata, perioada de proba de 90 de zile.
Perioada de proba ce poate fi stabilita pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca, este de cel mult 90 de zile calendaristice. Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
Proiectul de act normativ prevede ca un utilizator poate apela la agenti de munca temporara pentru executarea unei sarcini precise si cu caracter temporar, iar misiunea de munca temporara se stabileste pentru un termen care nu poate fi mai mare de 24 luni.
Primirea la munca a pana la trei persoane fara incheierea unui contract individual de munca va fi sanctionata cu amenda de la 30.000 lei la 40.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei, conform proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.