Sensibili la "indicatia" sefului statului, care a retrimis Statutul senatorilor si deputatilor pentru a fi rediscutat in Parlament, liderii Aliantei PNL-PD au decis luni seara formarea unei comisii comune pentru modificarea acestei legi, eliminarea privilegiilor cuprinse in respectivul act normativ.
"Parlamentarii Aliantei D.A. PNL-PD nu au avut mandat pentru votarea legii prin care deputatii si senatorii si-au stabilit privilegii", a declarat copresedintele Aliantei D.A. Emil Boc (foto), dupa sedinta Consiliului National de Conducere al A.D.A. "N-am sustinut, nu sustinem si nu vom sustine privilegii in favoarea parlamentarilor, si ramanem consecventi cu punctul de vedere pe care l-am avut si atunci cand eram in Opozitie - de a elimina si pensia de serviciu, si indemnizatia de somaj data ca atare", a explicat Boc. Presedintele democrat a spus ca, in ceea ce priveste pasapoartele de serviciu, acestea nu ar mai trebui sa existe odata cu integrarea in Uniunea Europeana fiindca "dupa aderare nu mai exista o diferenta in cazul celor care trec granita".

Termen-limita - 1 februarie

La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei D.A., Eugen Nicolaescu, a precizat ca "la propunerea celor doi copresedinti s-a luat in discutie modul in care acest proiect de lege a iesit din Parlament si cum este intors acum la Parlament". "S-a decis ca proiectul de lege nu este conform cu politica Aliantei D.A. si ca el trebuie restructurat si modificat substantial, drept pentru care s-a constituit o comisie de lucru astfel incat in circa zece zile sa se poata prezenta modificarile si schimbarile statutului. Se doreste eliminarea tuturor privilegiilor care au fost acordate parlamentarilor", a spus Eugen Nicolaescu. El a adaugat ca punctul de vedere al Aliantei D.A. va trebui sa fie stabilit pana la 1 februarie, atunci cand parlamentarii se intorc din vacanta. De altfel, conducerea Aliantei a decis formarea unei comisii comune pentru modificarea Legii Statutului parlamentarilor prin eliminarea privilegiilor cuprinse in acest act normativ. Eugen Nicolaescu a precizat ca aceasta comisie este formata din Teodor Melescanu, Titu Gheorghiof din partea PNL si Mihai Stanisoara si Cristian Radulescu din partea PD. Aceasta va prezenta, peste zece zile, modificarile la Statutul parlamentarilor.
Nicolaescu a mai spus ca "proiectul de lege nu este conform cu politica Aliantei si trebuie modificat substantial".
In acelasi timp, liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ca legea statutului parlamentarilor cuprinde "o serie de privilegii cu totul excesive si nejustificate". "Parlamentarii trebuie sa-si dea seama ca trebuie sa cream o imagine si un statut parlamentarilor, dar nici nu putem sa acceptam o serie de privilegii care exced chiar functia de parlamentar. Trebuie sa se coreleze cu ce se intampla in alte tari, dar si cu situatia socio-economica din Romania", a mai spus Tariceanu.
Presedintele Traian Basescu a trimis, saptamana trecuta, Parlamentului cererea de reexaminare a Legii privind Statutul deputatilor si al senatorilor, seful statului apreciind ca acest act normativ creeaza parlamentarilor avantaje care se constituie in "privilegii" interzise de Constitutie.