Liberalul Radu Bud a fost numit ieri, prin hotarire de guvern, in functia de prefect al judetului Satu Mare. Desi era cotat doar cu a treia sansa, Radu Bud a reusit sa-l determine pe premier sa-l numeasca prefect in baza relatiilor pe care le are cu seful Guvernului. Prin intermediul unei firme a sale, Radu Bud este dealer Citroen in Satu Mare.

Radu Bud i-a avut contracandidati pe colegii sai de partid Marius Roman si Ionut Rus, singurii care au primit, de altfel, numarul necesar de voturi din partea conducerii judetene a PNL Satu Mare in acest sens, dar si pe democratii Claudiu Ardelean si Vasile Lohan, precum si pe umanistul Radu Pop. Radu Bud va fi instalat in functie astazi, la ora 16,00, in prezenta ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Noul prefect este nascut in 5 februarie 1961, la Satu Mare, este la a doua casatorie si are trei copii. Este inginer constructor, absolvent al Facultatii de Constructii, Institutul Politehnic "Traian Vuia” Timisoara. De la absolvire si pina in 1990 a fost sef de sectie la IJPIPS Satu Mare. Din 1990 si pina in 1998 a fost director al ACR Satu Mare, iar in 1994 a infiintat Prod Pan, firma de panificatie. Este administrator la S.C. Gamma Motors, dealer Citroen in Satu Mare. Vorbeste fluent engleza, franceza si maghiara.

Radu Bud si-a inceput cariera politica in Partidul Automobilistilor, iar din 1995 este membru PNL dupa fuziunea dintre cele doua formatiuni. Din 2001 este presedintele organizatiei municipale a PNL Satu Mare. A candidat la ultimele alegeri locale la Primaria Satu Mare, dar a fost invins in turul II de candidatul UDMR, Iuliu Ilyes. La alegerile generale din noiembrie, Radu Bud a ocupat prima pozitie pe lista PNL pentru Senat, insa a pierdut si de aceasta data, nereusind sa acceada in Parlament.

Functia de subprefect al judetului va reveni UDMR si va fi ocupata, cel mai probabil, tot de Rudolf Riedl, care ocupa si in prezent acest post.

Fostul prefect Valer Marian nu a fost invitat oficial si nu va participa

la instalarea noului prefect

Contactindu-l pe fostul prefect Valer Marian asupra eliberarii sale din functie si numirii noului prefect, acesta ne-a declarat: "Ieri, in jurul amiezii am fost vizitat la cabinet de presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, stefan Szabo, si de subprefectul Rudolf Riedl, care mi-au comunicat ca ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, le-a transmis ca Guvernul a numit un nou prefect in persoana liberalului Radu Bud si ca le-a cerut sa convoace, pentru simbata, ora 16,00, Comisia Consultativa Judeteana in vederea instalarii acestuia, in prezenta sa ca imputernicit al Guvernului Romaniei. Dupa 15-20 de minute, la invitatia presedintelui Szabo stefan, dupa cum mi s-a spus, si-a facut aparitia la Palatul Administrativ domnul Radu Bud care mi-a solicitat o intrevedere de citeva minute. L-am invitat in cabinet, l-am felicitat si i-am urat succes, i-am prezentat succint, in cadrul unei discutii de o jumatate de ora, principalele atributii ale prefectului, organigrama, serviciile si cele mai importante probleme cu care se confrunta Institutia Prefectului. Cu aceasta ocazie i-am prezentat si aratat si mobilierul si logistica din dotarea cabinetului, pentru a evita discutiile penibile de la predarea ministerelor.

De abia in jurul orei 16,30 ne-au fost transmise pe fax la Prefectura hotaririle Guvernului privind eliberarea mea din functie si numirea noului prefect Radu Bud. Pina la plecarea mea din sediul Prefecturii, in jurul orelor 19,30, nu am primit nici o invitatie oficiala de a participa la instalarea noului prefect, nici din partea Guvernului, recte a Ministerului Administratiei si Internelor, nici din partea conducerii locale a Aliantei PNL-PD. Nu contest eliberarea mea din functie si numirea noului prefect si nu ma asteptam la multumiri pentru serviciul public exercitat in slujba statului. Dar nu ma asteptam la un asemenea act de impolitete, de indecenta, si ca atare consider ca m-as dezonora participind neinvitat la instalarea noului prefect. Pe de alta parte, transferul prerogativelor de reprezentant local al Guvernului sub egida UDMR mi se pare un act de impolitete daca nu de sfidare la adresa populatiei romanesti majoritare din judetul Satu Mare care are o pondere de 60%. in fine, si la aceasta ora pot sa o spun deschis, fiind derobat de atributiile oficiale, toate acestea mi-au intarit convingerea ca guvernarea Romaniei a ajuns pe mina unor pisicheri sau neofiti.