Viorel Catarama, membru al PNL, a cerut ieri convocarea unui congres extraordinar al partidului in care sa se hotarasca suspendarea conducerii actuale a formatiunii si desemnarea unui prim-ministru din partea PD.
Omul de afaceri liberal Viorel Catarama a lansat ieri un apel in sase puncte adresat membrilor PNL si organizatiilor judetene, in care solicita ca, in baza prevederilor statutare, sa fie convocat un congres extraordinar in care sa fie schimbata conducerea partidului. El a reprosat o serie de greseli conducerii PNL, subliniind ca "o eroare" a fost faptul ca s-a cumulat functia de presedinte al partidului cu cea de prim-ministru.
"Acest lucru a limitat marja de manevra a partidului, care trebuia sa fie solidar cu presedintele sau", a spus Catarama.
Viorel Catarama sustine ca nu s-a consultat cu liderii PNL pentru sustinerea organizarii Congresului, dar ca are, in schimb, adeziunea "mai multor lideri ai organizatiilor locale".
Intrebat care ar fi locul pe care ar putea sa-l ocupe Theodor Stolojan in viitoarea formula de conducere a partidului, Catarama a opinat ca acesta ar trebui sa demisioneze din functia de consilier prezidential si sa devina simplu membru de partid.
Catarama a mai propus ca reprezentantii PNL reuniti la congres sa formuleze o cerere catre presedintele Traian Basescu privind o remaniere guvernamentala substantiala, prin nominalizarea unui membru PD ca prim-ministru, "tinand seama de perceptia publica actuala, conform careia, in acest moment, PD este principala forta politica a Aliantei".
"Nu consider oportun ca, in actualul context si raport de forte care exista in interiorul Aliantei D.A., PNL sa dea primul-ministru al Romaniei. Consider ca este o obligatie din doua motive: o relatie corecta intre presedinte si primul-ministru, si o satisfactie pe care partidele Aliantei trebuie s-o dea electoratului si care arata un raport de forte de doi la unu in favoarea PD. Din aceste doua motive cred ca PD ar trebui sa-si nominalizeze un prim-ministru si sa-si asume responsabilitatea conducerii Guvernului", a spus Catarama.
In opinia omului de afaceri, viitorul congres al partidului ar trebui sa hotarasca asupra a sase puncte esentiale. Acestea privesc fuziunea PNL cu PPCD (fostul PN„CD) si constituirea Partidului Popular Liberal.
Totodata, Viorel Catarama a mai spus ca nu-i este teama de o eventuala suspendare din partid, cu atat mai mult cu cat nu-i poate fi contestat statutul sau de fost presedinte al liberalilor.

Raspunsul lui Tariceanu

Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ieri ca imaginea partidului nu va fi afectata de declaratiile lui Viorel Catarama. "Ceea ce declara domnul Catarama nu cred ca mai afecteaza imaginea PNL. A afectat-o in trecut, dar acum nu", a spus presedintele PNL. Despre solicitarea lui Catarama de a avea loc un congres extraordinar al partidului, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca "este problema lui ce doreste".
Tariceanu a mai spus ca declaratiile lui Catarama nu sunt un motiv pentru a cere suspendarea acestuia. "Nu am de ce sa cer suspendarea lui Viorel Catarama din partid", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu.