Desfasurata cu o zi mai devreme decat de obicei, conferinta de presa a organizatiei municipale a Partidului Democrat s-a dorit a fi una cat se poate de neprotocolara. Presedintele filialei, deputatul Laurentiu Mironescu, a renuntat la morga costumului cu cravata si a vorbit doar pe teme intrebarilor puse de cei prezenti. Caracterul "de vara" al intalnirii a avut o explicatie cat se poate de simpla: Mironescu a vrut sa ciocneasca un pahar de sampanie, deputatul democrat aniversandu-si acum cateva zile 38 de ani de viata. Pana la momentul festiv al deschiderii sticlelor, deputatul a tinut sa linisteasca spiritele in ceea ce priveste situatia din Alianta.
Mironescu a declarat ca se fereste de "consideratii caustice" la adresa colegilor liberali si ca actualele probleme "sunt rodul unei tensiuni care au escaladat in mod nepermis". Disensiunile sunt absolut firesti, in opinia deputatului democrat, dar ele trebuie rezolvate in cadrul Aliantei, liderul PD dezavuand astfel atitudinea lui Hasotti de a iesi sa denunte public lucrurile care separa PNL de PD in cadrul uniunii politice in care sunt angrenate cele doua formatiuni. Mai mult, presedintele organizatiei municipale a PD sustine ca si in sanul filialei constantene a Aliantei au existat probleme sau neintelegeri "dar nu ati auzit nimic de ele, pentru ca le rezolvam intre noi", a explicat Mironescu. Cu alte cuvinte, lucrurile merg mai departe, optimismul alesului democrat fiind de-a dreptul debordant in ceea ce priveste soarta Aliantei PNL-PD. Deputatul nu numai ca este convins de faptul ca Alianta nu se va rupe dupa prezentarea raportului de tara din luna mai a acestui an, dar ca liberalii si democratii vor merge brat la brat si dupa 1 ianuarie 2007, data la care vom primi buletin de Europa. Diplomatia politica specifica lui Mironescu i-a ingaduit acestuia si prezentarea unei marje de eroare a scenariului sau, admitand faptul ca niste alegeri anticipate ar schimba cu 180 grade situatia. Iar anticipatele constituie o strategie politica cat se poate de fireasca pentru un partid care se simte pe val, orice formatiune politica riscand astfel de anticipate dupa un succes precum integrarea in UE. Pana atunci insa, trebuie sa ne multumim cu balcanismele poalelor ridicate in cap de Constantin Ticu Dumitrescu in fata CNSAS-ului. Legat de acest subiect la moda, Mironescu crede ca vina ii apartine in totalitate dizidentului Ticu, cel care nu a stiut sa managerieze in mod eficient o situatie favorabila lui la inceput, dar pe care a intors-o impotriva sa prin atitudinea aroganta afisata inaintea alegerilor. Auto- proclamarea sa drept presedinte al CNSAS, cu mult inainte de desfasurarea alegerilor, a determinat un vot de blam din partea membrilor Consiliului, care l-au sanctionat in acest fel.

Democratii arata cu degetul turnatorii liberali

"Nimeni nu a avut nimic cu Ticu, dar el s-a purtat inabil, facea deja promisiuni de angajare, iar acest lucru a deranjat", a fost de parere Mironescu. Pe de alta parte, in ciuda retinerilor sale de a-si critica deschis colegii de Alianta, deputatul democrat considera ca "exista lucruri care chiar nu le fac cinste". Parlamentarul se referea aici la atitudinea liberalilor cu privire la alegerea lui Corneliu Turianu la sefia CNSAS in defavoarea lui Ticu Dumitrescu si acuzatiile pe care le-au adus democratilor in aceasta chestiune. Mironescu a preluat discursul lui Basescu si a tinut sa reaminteasca faptul ca circa 95% din dosarele Securitatii au fost predate CNSAS-ului incepand cu decembrie 2004. Mai mult, pe langa dosarele de politie politica, Consiliul a primit si dosare care tineau de aspecte economice delicate, precum Carpati, Dunarea sau Crescent, asa incat liberalii nu au nici un motiv de a-i acuza pe democrati de dezinteres in chestiunea deconspirarii securistilor. Iar Mironescu a dat si un exemplu concret, amintindu-l pe fostul deputat PD Radu Octavian, care s-a retras din Parlament in luna mai a anului trecut pentru ca se simtea jenat de un angajament de colaborare pe care l-a semnat in 1980 cu Securitatea. Desi avea doar 19 ani si imediat dupa aceea a fugit in Germania, fostul demnitar democrat a ales sa se retraga din viata politica pentru a nu aduce prejudicii de imagine PD-ului. Tonul sfatos si impaciuitor al deputatului Mironescu a fost completat, neasteptat parca, de iesirea virulenata a lui Danut Moisoiu la adresa liberalilor. Cunoscut mai degraba ca o prezenta blajina, presedintele executiv al organizatiei municipale a PD le-a recomandat liberalilor cartitori putina decenta, condamnand ipocrizia de care dau dovada prin acuzatiile aduse PD-ului in chestiunea votului de la CNSAS. "Ar trebui sa mai taca si sa-si vada de treaba lor", este de parere Moisoiu, care si-a explicat pozitia printr-un fapt stiut de toata lumea, dar musamalizat tacit: marele liberal Dan Amadeo Lazarescu, tatal premierului Calin Popescu Tariceanu si Mircea Ionescu Quintus, o alta figura liberala marcanta au fost turnatori de rand, recunoscuti, ai Securitatii, motiv pentru care iesirile PNL sunt cat se poate de deplasate. "Cand ii vad ca spun ca PD incearca sa impiedice demascarea securistilor, parca ma doare. Ei sunt dalmatieni, dar vad petele la altii", a rabufnit Moisoiu.